Ikke la deg lure av "Marcus"

Betal for leiligheten først, motta nøklene etterpå, heter det i annonsen. Nå er han anmeldt.

’Marcus’ oppgir verken telefonnummer eller adresse. Hvis man trykker på ’send epost’-lenken, kan man gi ham beskjed om at han er interessert i leiligheten i Bogstadveien. Faksimile: Finn.no Foto: Faksimile: Finn.no
’Marcus’ oppgir verken telefonnummer eller adresse. Hvis man trykker på ’send epost’-lenken, kan man gi ham beskjed om at han er interessert i leiligheten i Bogstadveien. Faksimile: Finn.no Foto: Faksimile: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen ting er rett og slett for godt til å være sant, som en 3-roms leilighet i shoppinggata Bogstadveien på Oslo Vest, for bare 9000 kroner måneden.

I leien er det blant annet inkludert bredbånd, strøm og varmtvann, og leiligheten er ifølge utleier, "ganske nyoppusset".

Problemet er at det rett og slett ikke finnes noen leilighet. Bak det finurlige svindelforsøket står svenske "Marcus".

Ikke første gang

Finn.no er obs på svenskens svindelforsøk, og forsøker å stoppe annonsene hans så tidlig som mulig. De setter også pris på tips fra publikum. Fem-seks stykker som antageligvis har blitt lurt til å betale svensken, har anmeldt ham.

- Han er politianmeldt. Dette er ikke første gangen han prøver seg, han har også tidligere annonsert med leiligheter han ikke har. Vi sperrer profilen hans, og deretter bytter han identitet. Heldigvis er det få som driver med denne typen svindel, det er noen faste typer, blant annet en bilselger fra Son, sier Frode Nordseth, økonomidirektør i Finn.no.

500 forsøkt svindlet om dagen på Finn.no i fjor

Den store haken ved leiligheten som "Marcus" leier ut, er at du må betale leie, for deretter å få nøklene. Han oppgir at han heller ikke kan holde visning siden han har flyttet hjem til Sverige.

Derfor virker Nigeria-brevene

Synes du noe virker usannsynlig? Da er det som regel det. Vær forsiktig med å overføre penger for en vare, før du vet med sikkerhet at den kommer.

Nederst i alle Finn.no-annonsene finner man en lenke kalt "Forbrukertrygghet". Der får du tips til hvordan du bør gå frem ved netthandel. Nordseth anbefaler folk som skal leie leilighet, å bruke bankens system for depositumsbetaling.

- Troverdighet er viktig for Finn.no, og vi tar svindel og svindelforsøk veldig alvorlig. I løpet av en uke mottar vi rundt 60.000 annonser, og fire-fem personer som har blitt svindlet eller forsøkt svindlet. Det tallet er ikke høyt, jeg vil si at Finn.no er trygg netthandel, sier Nordseth.

Menn blir oftest nettsvindlet

Unngå forhåndsbetaling

Forbrukerrådet anbefaler folk å ta forhåndsregler før de handler på nett.

- Man bør alltid unngå forhåndsbetaling av en vare, enten det er en mobiltelefon, en sykkel eller en leilighet. Det er heller ikke lurt å overføre pengene fra din egen konto direkte til selgers konto. Bruk nettstedets betalingsløsning, det koster stort sett penger, men du kan unngå svindel i høyere grad, sier rådgiver i Forbrukerrådet, Ragnhild Olin Amdam.

Ragnhild Olin Amdam i Fobrukerrådet anbefaler å bruke nettstedets betalingsløsning hvis man skal handle på nettet.
Ragnhild Olin Amdam i Fobrukerrådet anbefaler å bruke nettstedets betalingsløsning hvis man skal handle på nettet. Vis mer


Har du først blitt lurt, bør du skrive en skriftlig klage til selger og tipse nettstedet om selgeren. Hvis du har brukt bankkort, kan du kontakte banken og sjekke hvilke rettigheter du har.

- Generelt har jeg inntrykk av at netthandel er trygt. Vi får stort sett inn klager på leveringsproblemer, for eksempel at varen ikke har kommet, sier Olin Amdam.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer