Det «fri fart ut året»-reklamene ikke forteller deg

Ikke la deg lure av operatørenes triks

KOMMENTAR: Roper høyt om ubegrensa datahastighet, men holder kjeft om veldig mye annet.

FRI FART UT ÅRET: Svært mange mobiloperatører, nesten alle, reklamerer med «fri fart ut året». Men dette bør du se bort fra, av flere grunner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FRI FART UT ÅRET: Svært mange mobiloperatører, nesten alle, reklamerer med «fri fart ut året». Men dette bør du se bort fra, av flere grunner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å velge mobilabonnement er forferdelig vanskelig.

Skal du plukke vinnerne av Dinsides pristester? Den med best dekning? Fri EU-roaming? Eller den med de raskeste datahastighetene?

Enda vanskeligere blir det med kampanjer – og er det noe mobiloperatører elsker, er det kampanjer. «Fri fart ut året», for eksempel, som en hel haug operatører kjører akkurat nå.

Mobilabonnementer har lenge hatt bremseklosser på hvor raskt du kan laste ned data over mobilnettet. Jo mer du betaler, jo høyere hastighet. I kampanjeperioden er disse bremseklossene fjernet – på alle abonnementer.

Det er flere grunner til at disse kampanjene er, i beste fall, problematiske. Og at du burde se helt bort fra dette lokkemiddelet når du velger ny operatør.

VELG OG VRAK: Vil du ha fri fart ut året trenger du ikke lete lenge. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke
VELG OG VRAK: Vil du ha fri fart ut året trenger du ikke lete lenge. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#1: Alle tilbyr det samme

En vare som alltid er på tilbud, er aldri på tilbud. Og har alle mobiloperatører den samme kampanjen, kan det knapt kalles en kampanje.

Slik er det praktisk talt nå. Det har Telia og Telenor, som leverer nettene, sørget for. Det er nemlig de som har fjernet bremseklossene – ikke de ulike mobilselskapene.

Selv med enkelte unntak, som Get og Ice.net, er det altså ikke slik at «fri fart ut året» er noe spesielt å skryte av i dagens marked. Å velge en operatør på grunnlag av fri fart nå, blir som å velge en brustype fordi den har kullsyre.

LITE INFO: Blant annet Telenor skriver ikke hva slags fart abonnementene vil ha etter fri fart-kampanjen er over 1. januar. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke
LITE INFO: Blant annet Telenor skriver ikke hva slags fart abonnementene vil ha etter fri fart-kampanjen er over 1. januar. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#2: De sier ikke hva som skjer etterpå

«Fri fart ut året» betyr nettopp det: Ut året. Og året er på hell. Spørsmålet som er mye mer relevant for deg, er derfor hva som skjer etter 1. januar.

Lykke til med å finne svaret. For da vi lagde vår siste pristest, var det svært mange operatører som ikke fortalte potensielle kunder hva farten ville bli etter kampanjeperioden.

Da vi spurte Telenor om tallene, var svaret: «Vi er i god gang med å diskutere hva vi kommer med». Da vet du altså bare hva abonnementet gir deg de neste par månedene, men ikke de neste par årene – som er langt viktigere.

Dette er overraskende dårlig kundebehandling, langt over grensa. Hadde det vært et prisavslag, hvor man oppga kampanjepris men ikke normalpris, kunne det vært forbudt ved lov.

FIKK KJEFT: Først skrev Telenor at fri fart involverte 450 Mbps. Så fikk de et brev fra Forbrukerombudet. Nå står det 100 Mbps. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke
FIKK KJEFT: Først skrev Telenor at fri fart involverte 450 Mbps. Så fikk de et brev fra Forbrukerombudet. Nå står det 100 Mbps. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#3: Du vil neppe nå toppfarten

Mobilfart er komplisert, med utallige begreper som 3G, HSPA, LTE, 4G, 4,5G, 4G+ – WTF. Nøyaktig hva begrepene innebærer er i beste falt ullent, og skapt mye krangling de siste åra.

Dinside har dokumenter som viser at Forbrukerombudet allerede har kjefta på Telenors markedsføring av den frie farten sin. Telenor skal da ha oppgitt hele 450 megabit per sekund (Mbps) i reklamene, uten å fortelle godt nok at dette var svært så teoretiske topphastigheter.

Nå skriver Telenor «bare» 100 Mbps. Men uansett hva slags tall operatørene bruker, har de svært begrenset verdi for deg.

For kjøper du en sportsbil som teoretisk kan nå 250 kilometer i timen, kan du selvfølgelig aldri kjøre så fort i praksis. Og hvor høy fart du får på mobilen, kommer helt an på din egen mobil og dekning.

FORSKJELLEN: Blant annet Hello vil ha det til at fart ikke spiller noen rolle. Og i vår test merka vi ikke stor forskjell. Men får du plutselig mindre fart enn du er vant med, kan det merkes. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FORSKJELLEN: Blant annet Hello vil ha det til at fart ikke spiller noen rolle. Og i vår test merka vi ikke stor forskjell. Men får du plutselig mindre fart enn du er vant med, kan det merkes. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#4: Bare første skudd er gratis

Dinside har tidligere testet hvor mye datahastighet har å si i praksis, og konkludert med at forskjellen ved normal bruk er liten.

Men som så mye annet her i livet, vil du trolig kunne merke det om du mister den, og hastigheten plutselig blir lavere enn du er vant med.

For det operatørene gjør, er strengt tatt ikke å gi deg mer fart ut året. Det de gjør, er å ta fra deg farten når året er over. Spørsmålet er hva du da gjør.

Det bransjen håper, er at du vil punge ut for et dyrere abonnement, for å få farten tilbake. Dyre vaner er tross alt vonde å vende.

LES OGSÅ:
Get har blitt mobiloperatør, hvordan klarer de seg i pristesten?
Nei, dekningskart viser deg ikke hvor god dekning du får
Fri roaming fra Telia og Telenor gjelder langt fra hele Europa

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer