Beste konto til buffersparing

Ikke la deg lure i denne sparefella

I kjølvannet av alle prisøkningene, er det smart å ha en solid bufferkonto. Men det er noen ting du bør passe på.

SIKKERHETSSPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. I saken nedenfor kan du imidlertid lese om flere fallgruver når du oppretter slik sparing. Vis mer
Publisert

De aller fleste av oss må belage seg på en betydelig dyrere hverdag framover.

Lånerentene øker, maten og drivstoffet blir dyrere, og dette kommer på toppen av strømprisene vi har betalt «dyre dommer» for ei god stund allerede.

Så, det har vel aldri vært smartere å ha en solid bufferkonto i bakhånd.

Men hvilken konto skal du ha bufferen på, og hvor mye bør du ha stående til å redde deg når prisene stiger eller det uforutsette skjer?

Holder igjen på sparerenta

Etter at Norges Bank hevet styringsrenta med ytterligere 0,25 prosentpoeng i mars, har flere banker fulgt etter og økt boliglånsrentene sine tilsvarende.

Sparerentene, derimot, er en del banker tilbakeholdne med å øke - i alle fall like mye som lånerentene.

DNB, for eksempel, sendte kundene sine varsel om at de øker boliglånsrenta inntil 0,25 prosentpoeng, mens renta på ordinær sparekonto kun blir satt opp 0,10 prosentpoeng.

LITT OPP: Sparerenta til DNB økes ikke like mye som boliglånsrenta deres.
LITT OPP: Sparerenta til DNB økes ikke like mye som boliglånsrenta deres. Vis mer

Hvorfor er det slik?

- Det handler om at vi fortsatt har et etterslep etter nullrentesituasjonen, hvor flere innskuddsprodukter hadde så lav rente at den ikke ble justert ned, fordi den nådde et «gulv» ved null. Nå går det mot et mer normalisert rentenivå og vi tilpasser oss konkurransen og bevegelsene i markedet. Vi opplever at prisene våre står seg godt i konkurransen, svarer kommunikasjonsrådgiver Marte Vilming Anundsen i DNB overfor DinSide.

Lenger ned i saken svarer DNB på spørsmål om «Superspar», som ikke har noe «suprere» rente enn ordinær sparekonto hos storbanken.

Ikke la deg lure

Du bør ikke slå deg til ro med at banken din trolig har konkurransedyktig rente på sparing - du må sjekke ståa hos konkurrentene.

Topp ti sparekonto

Bank/konto Rente Avkastning etter ett år
Bulder Bank Sparekonto1,25 %2500.-
Næringsbanken Sparekonto1,20 %2400,-
Avida Finans Flexispar1,17 %2340,-
Nordax Bank Sparekonto1,17 %2340,-
Svea Bank Sparekonto1,15 %2300,-
Ya Bank Høyrentekonto1,15 %2300,-
Aprila Bank Sparekonto1,14 %2272,-
Kraft Bank Høyrente1,14 %2272,-
TF Bank Sparekonto1,11 %2211,-
Santander Høyrentekonto1,10 %2201,-

Rentene er hentet inn 6. april 2022 via Finansportalen og gjelder innskudd i bank på konto uten bruksbegrensninger for en 40-åring. Den årlige avkastninger er beregnet ut fra et innskudd på 200 000 kroner.

Ifølge Finansportalen har Bulder Bank beste sparerente for konto uten bruksbegrensninger med 1,25 prosent. For et innskudd på 200 000 kroner vil dette si 2500 kroner i årlig avkastning.

Som du ser, er det flere av bankene på topplista som kaller kontoene sine for «høyrentekonto», og lenger ned på lista finner vi navn som «topprente», «sparekonto pluss» og «bufferspar».

Ikke la deg lure av dette! En «høyrentekonto» trenger ikke å bety at kontoen har den høyeste sparerenta av alle, og selv om du tenker å spare opp buffer, må ikke dette foregå på en «bufferkonto» - du kan ha bufferen på en helt vanlig konto.

Det du bør passe på når du sparer til buffer, er at det ikke er bruksbegrensninger knyttet til kontoen «nødpengene» står på, for eksempel x antall gebyrfrie uttak. Bufferen din bør være lett tilgjengelig, slik at du har pengene med én gang de trengs.

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine på bankkonto. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer

- Pengene dine taper verdi

- Det er fint at renta på sparekontoene øker hos noen banker, men det er framdeles minimalt du tjener på kontosparing. Skal du sammenligne renta på sparekonto, må du sette den opp mot inflasjonen. Er inflasjonen høyere enn renta, taper pengene dine seg i verdi, sier økonom Lene Drange til DinSide.

- Har du en stor buffer, kan du derfor med fordel sette litt på sparekonto, men også noe i fond. Det tar litt lenger tid å få tak i fondspengene, men det er snakk om dager, legger hun til.

«Superkonto» med samme rente

DNB har, blant annet ordinær sparekonto og sin såkalte «Superspar», men renta på kontoene er helt lik - nærmere bestemt 0,35 prosent.

SAMME RENTE: Ikke la deg lure av kontoens navn, for renta er lik.
SAMME RENTE: Ikke la deg lure av kontoens navn, for renta er lik. Vis mer

Med andre ord har «Superspar» mye lavere rente enn andre sparekontoer. Er ikke dette misvisende med tanke på kontoens navn?

- «Superspar» er under avvikling, som betyr at kontoen framover vil ha samme rente, fleksibilitet og betingelser som vanlig sparekonto, svarer Vilming Anundsen i DNB.

Tidligere hadde «Superspar» begrenset antall gebyrfrie uttak, men dette har DNB gått bort fra, men kontoen krever fortsatt at kontoinnehaveren har en fast spareavtale.

- I dag er eneste forskjellen at du kan sette opp en fast, månedlig spareavtale på «Superspar». Bakgrunn for avviklingen er markedstilpasning og etterspørsel fra kundene som, blant annet, ønsket større fleksibilitet, sier Vilming Anundsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer