Ikke la kronekrøll true lykken

PENGER: Flytter du inn hos kjæresten og betaler ned på hennes boliglån i fem år, risikerer du å stå uten ett rødt øre dersom forholdet tar slutt.

Når pengekrangel truer forholdet
Når pengekrangel truer forholdet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du blir ikke lykkelig av penger. Men dårlig økonomi vil på sikt kunne velte nesten ethvert forhold.

Når du flytter inn i en leilighet som din samboer eier, må du være klar over at du ikke automatisk vil oppnå eiendomsrett til boligen.

Fakta: Selv om du har hjulpet samboeren med å nedbetale hennes boliglån, så vil leiligheten fremdeles være hennes - 100 prosent.

Vil du kjøpe deg inn i leiligheten må dere altså inngå en skriftlig avtale om dette.

Slik deler dere

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vårt utgangspunkt er likevel at de færreste kjøper seg inn hos kjæresten med en gang. Til å begynne med bør derfor den som flytter inn betale husleie.

Men hvordan skal utgiftene fordeles når bare den ene parten eier boligen?

Svaret er slett ikke så opplagt som det høres ut. Boligen kan nemlig være helt eller delvis nedbetalt, eller belånt til over pipa. Trykk på lenkene til høyre for å se hvilke løsninger vi anbefaler.

Du bestemmer

Per i dag sier ikke lovverket noe om hvordan samboere bør fordele utgiftene. Det betyr at det er helt opp til paret selv å velge modell for delingen, noe som kan være vanskelig å bli enige om.

Husholdningsutgifter = 50%

Husholdningsutgiftene er det aller enkleste å bli enige om. De inkluderer alle fellesutgiftene samboere har. For eksempel utgifter til mat & drikke, strøm, aviser, innboforsikring og fasttelefon.

DinSide anbefaler at slike utgifter deles slik at dere betaler halvparten hver.

En slik 50 prosent-regel er enkel å overholde. Dere betaler for eksempel ukas storhandel i matbutikken annenhver uke, eller deler beløpet i to hver gang dere handler.

Det aller enkleste er nok likevel at dere begge setter inn et fast beløp på en bankkonto dere begge har tilgang til. Skaff dere gjerne hvert deres bankkort slik at dere ikke nødvendigvis er nødt til å gå sammen i butikken hver eneste uke.

Ikke la kronekrøll true lykken
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Store forskjeller i inntekt.
Å dele likt på husholdningsutgiftene kan bli urettferdig over tid, spesielt dersom Kari tjener langt mer enn Preben.

EKSEMPEL: Vi forutsetter at Preben jobber som barnehageassistent og tjener 180.000 kroner i året, mens Kari tjener det tredobbelte som eiendomsmegler.

Med høy inntekt følger også ofte ønsket om litt mer ekstravagante middager. Dersom Preben skulle bli med og spise middag på trendy restauranter fire dager i uka, vil hans lønnskonto være tom før måneden er omme. Uansett vil han ikke ha noe særlig lommepenger til overs.

Faller du i denne kategorien bør derfor 50 prosent-regelen fravikes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer