Kan bli pakkekaos

- Ikke la pakkene ligge og vente

Pandemien gjør at flere vil handle julegavene på nett. Både pakkeleverandører og butikkene har en klar oppfordring til kundene.

HENT PAKKER NÅ: Og helst når det er minst trafikk i butikken, er oppfordringen fra pakkeleverandører og butikkene. Foto: Kirsti Østvang
HENT PAKKER NÅ: Og helst når det er minst trafikk i butikken, er oppfordringen fra pakkeleverandører og butikkene. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ventet at nordmenn vil bruke rekordmye på årets julehandel, og at vi i enda større grad enn før kommer til å handle på nett.

PostNord, som ekspederer mange av pakkene som sendes rundtom i landet forventer en økning på 40 prosent fra i fjor, der de håndterte én million pakker i uka. Også Posten forventer historisk store pakkemengder.

Allerede høyt pakkevolum

- I år vil vi slå alle rekorder når det gjelder leveranser av pakker. Trykket har startet tidligere enn normalt og vi er allerede nå oppe på pakkevolumer som er svært høye, forteller pressesjef i Posten, Kenneth Tjønndal Pettersen, til Dinside.

Det har Dinside selv erfart ved henting av pakker, hvor de ansatte beklaget over lang venting fordi det var mange pakker å lete gjennom.

Posten har hentet inn 600 ekstra medarbeidere som skal hjelpe med å ta unna det økte pakkevolumet som kommer inn mot black friday og jul, forteller pressesjefen.

- De engasjeres på terminaler og budsiden over hele landet for å sikre god flyt og presise leveranser.

Kenneth Tjønndal Pettersen er pressesjef i Posten Norge.
Kenneth Tjønndal Pettersen er pressesjef i Posten Norge. Vis mer

Posten har dessuten utvidet åpningstider på postkontorene og på kundeservice samt at det er gjort flere forberedelser på Post i Butikk.

- Vi har også etablert 130 nye utleveringssteder for pakker det siste året. Totalt har vi nå 1700 utleveringssteder i Norge. Nytt av året er at det flere steder er satt ut pakkebokser, hvor kundene kan hente pakker hele døgnet.

PostNord vil ikke bruke ordet pakkekaos, men forventer at det blir mye å gjøre i tiden fremover.

- Vi har økt kapasiteten i butikknettverket (1600 butikker) med 30 prosent. Vi trenger 400-500 ekstra bemanning for å håndtere julehandel, forteller kommunikasjons- og markedsdirektør Ole A. Hagen i PostNord Norge til Dinside.

Smitteverntiltak

Med mange pakker som skal hentes, kan det fort oppstå lange køer, og det kan være vanskelig å overholde smittevernreglene.

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen sier utfordringen med blant annet plass alltid er stor på denne tiden av året.

- I år har vi jo coronasituasjonen som gjør det ekstra utfordrende. Butikkene og pakkeleverandørene samarbeider for å være best mulig rustet til å takle den økte pågangen, sier Søyland til Dinside.

Kine Søyland er kommunikasjonssjef i Norgesgruppen.
Kine Søyland er kommunikasjonssjef i Norgesgruppen. Vis mer

Når det gjelder smittevern, har Posten innført flere egne rutiner knyttet til renhold og avstand. Det er satt opp pleksiglass, satt ut håndsprit og kommet flere løsninger som unngår fysisk kontakt.

- Som et nytt tiltak for å unngå store folkemengder i butikker med utlevering av pakker, har vi nå opprettet en egen funksjon i Posten-appen som gjør at når kundene får hentemelding, så kan man gå inn i appen eller via sms-en og sjekke når det historisk er minst kunder i sin lokale Post i Butikk, sier Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten.

Denne finner du ved å åpne Posten-appen, gå til pakken du skal hente og se etter en boks kalt «populære hentetider».

SJEKK DETTE: Posten har lansert en ny funksjon i sin app hvor du kan se når folk vanligvis henter pakker. Foto: Kirsti Østvang
SJEKK DETTE: Posten har lansert en ny funksjon i sin app hvor du kan se når folk vanligvis henter pakker. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

- Når det gjelder pakkehenting, anbefales det at du henter pakken så raskt som mulig, at du har hentekoden og evt. legitimasjon klar, at du holder god avstand i køen, og helst henter pakken når det er minst trafikk i butikken, sier Kine Søyland i Norgesgruppen.

Ikke la pakkene ligge og vente

For å minske trykket på butikkene, oppfordres det til at man henter pakkene så raskt som mulig, og helst tidlig på morgenen eller sent på kvelden når det er lite folk i butikken.

- Det er store pakkemengder på vei ut nå, så det er til stor hjelp om de plukkes opp raskt, sier Postens pressesjef.

- Ikke la pakkene ligge lenge å vente, da fylles det fort opp, sier Ole A. Hagen i PostNord.

- Husk at Post i Butikk stort sett har veldig gode åpningstider sammenliknet med et vanlig postkontor, i og med at de gjerne følger butikkens åpningstid. Det burde gjøre det greit å få hentet pakkene sine på en god og trygg måte, sier Kine Søyland i Norgesgruppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer