Ikke la utforutsette regninger ta knekken på økonomien

Løsningen er å ha tilstrekkelig buffer på sparekontoen.

DYRT: En større tannlegebehandling, reparasjon av bilen eller ny vaskemaskin? Mangler du en buffer til uforutsette utgifter kan slike regninger fort ta knekken på økonomien din. Løsningen er å ha tilstrekkelig buffer når noe ryker.  Foto: KIM JANSSON/OLE PETTER B. STOKKE
DYRT: En større tannlegebehandling, reparasjon av bilen eller ny vaskemaskin? Mangler du en buffer til uforutsette utgifter kan slike regninger fort ta knekken på økonomien din. Løsningen er å ha tilstrekkelig buffer når noe ryker. Foto: KIM JANSSON/OLE PETTER B. STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en gjengs anbefaling at man bør en økonomisk buffer til uforutsette utgifter. Pengene må være lett tilgjengelig når du trenger ny vaskemaskin, skal reparere bilen eller lignende.

Tar vi utgangspunkt i en buffer på to netto månedslønner, som ofte er anbefalt, betyr det at en familie med én million i samlet årsinntekt bør ha om lag 115.000 kroner på sparekontoen.

Les også: 58 prosent går aldri tom før lønningsdag

Størrelse avhenger av livssituasjon

En buffer bør man altså ha, men hvor stor den være? Rådene fra banker og forbrukerøkonomer DinSide har snakket med varierer.

Mens forbrukerøkonom, Magne Gundersen, i SpareBank 1 anbefaler én til to netto månedslønner, har Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, tidligere uttalt til DinSide at ansatte i utsatte bransjer bør ha så mye som seks måneders lønn i buffer.

En spareøvelse som kan være svært krevende for mange. Særlig for unge i etableringsfasen, som kanskje har strukket seg vel langt ved kjøp av bolig.

- Hvor stor buffer du bør ha avhenger av livssituasjonen din. Har du en gammel bil, eldre hvitevarer, en slitt bolig, en dårlig helse og en stor familie må du ha en nokså stor buffer. Regn derfor på hva som kan gå galt og hva det vil koste deg slik at du kan ha en stor nok buffer stående, råder Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.