Uroen i Hellas har gjort at mange nordmenn nå tar med seg kontanter på årets sommerferie. Kontanter som raskt kan havne i feil hender.
Hva du eventuelt får igjen fra reiseforsikringen, styres til en viss grad av forsikringens vilkår. Og sier forsikringen at du ikke skal ha kontanter eller verdisaker liggende på hotellrommet, risikerer du derfor å ikke få igjen noe som helst.
Det viser en rekke uttalelser fra Finansklagenemnda.
LES OGSÅ: Her er sommerens billigste ferieland – hvor mye billigere er de enn Norge?
Kontanter i kommoden
Under en ferie i Barcelona ble en norsk mann frastjålet 2.800 euro i kontanter fra ferieleiligheten. Pengene, tilsvarende rundt 25.000 kroner, lå i en konvolutt i en kommode.

Reiseforsikringen ville derfor ikke betale en eneste euro i erstatning, da sikkerhetsforsikriftene krevde at «Sikrede skal bære penger, pass og smykker på/med seg eller låse de inn i fastmontert safe/oppbevaringsboks i bygning eller dertil egnet låst rom».
Mannen klagde til Finansklagenemnda. Men han fikk ingen hjelp, til tross for at leiligheten ikke hadde noen safe tilgjengelig. De synes han burde prøvd hardere enn en konvolutt i en kommode.
LES OGSÅ: «Derfor er ikke DNBs reiseforsikring best!»
Kontanter i låst koffert
En mann på ferie i Pattaya i Thailand hadde innbrudd på hotellrommet, og ble blant annet frastjålet kontanter tilsvarende 4.000 kroner. Disse ble oppbevart i en koffert låst med hengelås.
Reiseforsikringen hans ville avkorte erstatningen totalt, men Finansklagenemnda mener dette blir for strengt. Hotellrommet hadde nemlig ikke safe tilgjengelig, og nemnda anser en låst koffert som bedre enn ingenting.
Hva skal jeg gjøre?
Han får derfor halvparten tilbake på forsikringen. Ikke alt, for han hadde uansett brutt forskriftene, og kunne forhørt seg om resepsjonen hadde safe.
LES OGSÅ: Flyplasstyverier er økende – pass på verdisakene dine!
Diamantringer på bordet
Forsikringsselskapene behandler ofte smykker på samme måte som kontanter. Under en ferie på Gran Canaria for to år siden la likevel en kvinne fra seg to diamantringer på et bord på hotellrommet. Da hun kom tilbake etter et strandbesøk var ringene stjålet.
Reiseforsirkingen avkortet erstatningen med 100 prosent. Det vil si at de ikke ville gi kvinnen et rødt øre for tyveriet, fordi sikkerhetsforskriftene sa at «Penger, smykker og ur skal man bære med seg eller oppbevare i låst safe».
Kvinnen klagde til Finansklagenemnda, men der får hun ingen hjelp. Det var nemlig safe på hotellrommet, og den skulle kvinnen brukt.
LES OGSÅ: Dette kan du gjøre når du blir frastjålet penger på ferie
Grenser for erstatning
Uttalelsene er rådgivende, men det skal mye til for at de ikke følges, og er bindende om ikke det innklagede selskapet protesterer innen en gitt tid. Men uansett hvor mye du får tilbake fra reiseforsikringen, er det grenser for hvor mye de vil gi deg.
For eksempel skriver Gjensidige at de bare utbetaler maks 2.000 kroner ved «tyveri/ran av penger», mens DNB forteller at de gir 6.000 kroner.
Å ha mye kontanter vil derfor alltid være en risiko, samme om du har dem i en safe, i lomma eller i en konvolutt i kommoden.