Ikke lenger anbefalt med IPS

– Altfor stor usikkerhet, sier forbrukerøkonom.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen foreslår at vi kan skrive en nekrolog for IPS. Produktet lever riktignok videre, om enn ikke i beste velgående.  Foto: SpareBank 1
Forbrukerøkonom Magne Gundersen foreslår at vi kan skrive en nekrolog for IPS. Produktet lever riktignok videre, om enn ikke i beste velgående. Foto: SpareBank 1 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For kun få år siden snakket "alle" om Individuell pensjonssparing (IPS). Produktene ble aggressivt markedsført av banker og liv-selskaper, og det ble lokket med skattefradrag på innbetalt sparebeløp.

I år er det imidlertid veldig stille. Og det er kanskje ikke så rart.

Må ikke forveksles med BSU

Skattefordelen ved å spare i IPS må på ingen måte forveksles med skattefordelen ved å spare i BSU. Innskudd på BSU-kontoen gir deg et reelt skattefradrag på 20 prosent av sparebeløpet.

På IPS derimot, er skattefordelen kun en skatteutsettelse. IPS gir deg 28 prosent skattefradrag på et sparebeløp inntil 15.000 kroner. Men når du en gang i fremtiden skal ta pensjonsmidlene ut, blir uttaket beskattet som ordinær pensjonsinntekt. Avhengig av hvor høy skatt du får på pensjonsinntekten din, kan den fremtidige skatten faktisk være høyere enn fradraget du får i dag.

Slik finner du pensjonen din

Skattefradraget på IPS kan du betrakte som et langsiktig lån av staten. For at dette lånet skal bli lønnsomt for deg, fordrer det at du reinvesterer skattefradraget du får utbetalt påfølgende år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer