Ikke lett å bli helgepappa

Hver tredje deltidsfar blir sykmeldt etter samlivsbruddet, viser ny, norsk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

Når forholdet ikke fungerer og paret skiller lag kan livet bli ekstra vanskelig for den som mister den daglige omsorgen for barna, skriver Bergens Tidende.

Savnet av barna når de ikke er der, og opplevelsen av å bli satt på sidelinjen som far er ofte vanskelig å takle, kommer det frem i Frode Thuens bok «Livet som deltidsforeldre».

Boken kommer ut til våren, og tallene som blir presentert der viser at ca. tretti prosent av deltidsfedrene blir sykmeldte i kortere eller lengre perioder etter samlivsbrudd.

- Det er overraskende mange, og viser at det er belastende å være deltidsfar, sier professor i psykologi og HEMIL-direktør, Frode Thuen, til Bergens Tidende.

2000 norske deltidsforeldre har deltatt i undersøkelsen, og 95 prosent av dem er menn.

- De oppgir konflikter med eks’en, omfanget av samværet med barna og psykiske helseproblemer som årsak til sykefraværet, forklarer Thuen.

I fjor ble 10.500 ekteskap oppløst. I seksti prosent av tilfellene hadde parene felles barn. Thuen etterlyser bedre og mer rettferdige løsninger for deltidsforeldrene.

- «Den ene får alt, den andre får ingenting». Mange oppfatter lovverket som urettferdig, sier Thuen til Bergens Tidende.

- Den som har den daglige omsorgen for barna, har også fordeler av støtteordninger, barnebidrag og skatteklasse 2. Mens den andre parten får ingenting, sier han.

Han legger til at deltidsforeldre ofte blir avhengig av ”goodwill” fra den som har daglig omsorg for barna.

Han mener kvinnene i de aller fleste tilfallene er ”vinnerne”, da de som regel blir tildelt den daglige omsorgen for barna. Fedrene får som regel b-rollen.

Thuen synes det beste løsningen ved samlivsbrudd der paret har felles barn er delt omsorg, men har er ikke tilhenger av at domstolene skal kunne idømme det.

Mozon.no, 14.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer