Ikke lov å be om fødselsnummer

FORSIKRING: Når forsikringsbransjen krever fødselsnummeret ditt før du får vite prisen, blir det straks mer tungvint å sammenlikne prisene. Nå ser det ut som om regelverket endres.

Publisert
Sist oppdatert

Det er Datatilsynet som nå vil endre reglene. Trer de nye konsesjonsvilkårene i kraft vil det altså ikke lenger være lov å be om fødselsnummer i forbindelse med en prisforespørsel på skadeforsikring.

Dermed vil det bli enklere for deg som kunde å finne selskapet med den beste prisen. Likevel; forsikringsbransjen gir seg ikke uten sverdslag.

Fødselsnummeret

Alle personer som bosatt og registrert i Norge har et unikt fødselsnummer. Og selv om tallkoden skal være ubrukelig som legitimasjon i seg selv, hjelper den altså myndighetene og bedriftene med å skille oss enkeltpersoner fra hverandre.

Dette gjør at mange mennesker ikke liker å gi fra seg fødselsnummeret sitt.

Endelig avklaring om noen uker

- Forsikringsbransjens adgang til å be om fødselsnummer er gitt i en konsesjon etter den gamle loven, sier Hanne Gulbrandsen, førstekonsulent ved Datatilsynet i Oslo. Men nå er det den nye personopplysningloven som gjelder, og vi jobber nå med å endre dette.

- Vi ser egentlig ingen grunn til at fødselsnummeret må oppgis allerede når man ringer for å få et pristilbud. Vårt syn er at forsikringsbransjens behov dekkes ved at fødselsnummeret oppgis i neste stadie, altså ved den endelige kontraktsinngåelsen. Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har forøvrig kommet med sine kommentarer til høringsbrevet allerede, og vi vil gi vår endelige innstilling innen få uker, avslutter Gulbrandsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer