- Ikke noe å skjemmes for

Prisøkninger og rentehevinger gjør at flere nordmenn sliter økonomisk. En av dem er Anniina Sveiby (40), som mener det er viktig å svelge stoltheten og spørre om hjelp.

VANSKELIG: Over 900 000 nordmenn har dårlig råd. Anniina Sveiby mener det er viktig å tørre og be om hjelp. Foto: Privat
VANSKELIG: Over 900 000 nordmenn har dårlig råd. Anniina Sveiby mener det er viktig å tørre og be om hjelp. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes ikke at det er noe å skjemmes for, sier Anniina Sveiby til Dagbladet.

Hun er en av mange nordmenn som sliter med en trang privatøkonomi.

Tidligere i høst fortalte hun sin historie hos NRK. Etter at hun sto fram, har prisen på matvarer og strøm økt kraftig. I tillegg har sentralbanken hevet styringsrenta.

Ifølge forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl har mange utfordringer med å betale, og flere vil få det fremover.

Har to jobber

Over 2 millioner nordmenn tror det blir tøft for privatøkonomien framover med økte husstandsutgitfter, ifølge en undersøkelse Ipsos har utført på vegne av DNB.

- Jeg har lite tid til å være hjemme med barna, og kroppen er sliten. Men det er nødvendig, sier Sveiby.

Etter innslaget hos NRK fikk hun hjelp til å betale ned gjeld og endre strømavtale. En bedrift tilbød henne også en ekstrajobb. Nå sjonglerer hun barnehagelærerstillingen og ekstrajobben for at kabalen skal gå opp.

Sammenlagt tilsvarer dette en stilling på 120 prosent.

- Akkurat nå går det passe bra økonomisk. Hjelpen var et tilfeldig plaster, men hvis jeg ikke hadde fått ekstrajobben, hadde jeg vært på samme sted ennå, forteller hun.

- Økonomien går ikke rundt

- Jeg gjør jobben min, er en god mor, er hardtarbeidende og har en god utdanning. Det er bare at økonomien ikke går rundt når man er alenemor, sier Sveiby.

Situasjonen hadde vært annerledes, påpeker hun, dersom hun ikke hadde bidratt med sin del.

- Jeg vet at mange føler på skam når det kommer til økonomiske utfordringer, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

- Grunnen er ofte at man føler at tilsynelatende «alle andre» har stålkontroll og god råd. Men, det bildet er en illusjon.

Ifølge SSBs levekårsundersøkelse for 2021 vil 1 av 5 nordmenn ikke klare en uforutsett utgift. Anniina Sveiby er en av dem som har valgt å vært åpen om sin situasjonen, og mener at man ikke bør skamme seg.

Spiser ikke ordentlig

Ipsos' undersøkelse peker på at nordmenn er mest bekymret for dyrere strøm, økte matvarepriser og renteøkning.

Selv har Sveiby merket spesielt mye til prisøkningen på mat.

- Det er nok den største forskjellen. Jeg har gått fra å kjøpe økologiske varer, kvalitetskjøtt, grønnsaker og frukt, til å kjøpe billigere basisvarer, sier hun.

Før bakte hun brød hjemme, men dette har hun ikke lenger tid til. Samtidig har prisen på mel økt så mye at det ikke lønner seg. Nå går det mer i ris og pasta, og mindre i grønnsaker.

- Når jeg er alene, spiser jeg ikke ordentlig. Det blir billigere, og er lettere når man er stresset og har mye å gjøre, sier Sveiby.

Hun anbefaler ikke den løsningen til andre, for selv sliter hun mye med magesmerter.

Vanskelig å spørre om hjelp

- Hvis du skulle gitt et tips til de som er i samme økonomiske situasjon, hva ville det vært?

- Å tørre og spørre om hjelp, påpeker Sveiby.

Selv har hun fått hjelp fra Røde Kors og liknende instanser i kommunen, og sier at muligheter for å få mat alltid finnes. Hun trekker fram at også slekt og venner gjerne hjelper til.

- Første gang jeg spurte om hjelp, føltes det veldig vanskelig. Men etter hvert innså jeg at jeg måtte si «ja takk» og «tusen takk» istedenfor å sette stoltheten først.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl understreker viktigheten av å tenke fremover.

- Jeg tror det er mange som har snudd ganske mye på kronene den siste tiden, og som ikke har så veldig mye å gå på når det kommer til utgiftssiden, sier hun.

Hun fraråder å ty til kredittkort eller forbrukslån, og oppfordrer heller til å prøve og få regningene delt opp eller å søke om avdragsfrihet eller utsettelse der det er mulig.

- Prioriter alltid de regningene som har høyest rente. For eksempel så bør en kredittkortregning betales før studielånet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer