Kortsikkerhet:

Ikke nok

Slik kvitter du deg best med ditt gamle bankkort.

BRUK SAKSEN GODT: Et klippet kort kan ikke tappes, men det er mye annen informasjon her du ikke ønsker skal falle i feil hender. Foto: Elisabeth Dalseg
BRUK SAKSEN GODT: Et klippet kort kan ikke tappes, men det er mye annen informasjon her du ikke ønsker skal falle i feil hender. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du innser at kredittkort ikke er smart for deg, eller bare har fornyet kortet. Med de nye kontaktløse bankkortene med både chip og magnetstripe: Holder det å klippe det i to når du skal makulere det?

KLIPP CHIPEN: Du må minimum sørge for å klippe chipen i to, sier pressekontakt Melita Ringvold. Foto: Bank Norwegian
KLIPP CHIPEN: Du må minimum sørge for å klippe chipen i to, sier pressekontakt Melita Ringvold. Foto: Bank Norwegian Vis mer

- Det skal være nok det, om du også sørger for at du får ødelagt chipen, sier Melita Ringvold, pressekontakt for Bank Norwegian til DinSide.

Hun presiserer også at det viktigste er å sperre kortet, da skal det mye til at noen klarer å misbruke det. Dette kan gjøres i både nettbank eller i appen.

Bruk saksen godt

Fagansvarlig for kort i DNB, Morten Storholm, oppfordrer imidlertid til å gå grundig til verks med saksen når du først klipper.

- Klipp over chipen. Og hvis du har kort med identifikasjon, ødelegg også personlig informasjon og kortnumre. Det er like viktig å unngå at personlig informasjon kommer på avveie som å ødelegge chipen, sier han til DNBs eget nettsted, DNB Nyheter.

- Den kontaktløse delen av kortet vil bli ødelagt av bare ett klipp uansett hvor du klipper.

Det er likevel ikke bare tæpping du bør sikre deg mot. Et kort kan fint misbrukes selv om det er delt i to, for eksempel til netthandel.

Løsningen på dette er også forholdsvis enkel: Ikke kast alle bitene samme sted. Kast en bit hjemme, en på jobb - kanskje en neste gang du går tur i en park - og la en bit vente til neste gang søppelet blir hentet.

Lite problem med misbruk

Storholm har ennå ikke opplevd at et klippet kort er blitt misbrukt, men mener at det uansett kan være lurt å klippe litt ekstra.

- Hvis du har kort med identifikasjon, ødelegg også personlig informasjon og kortnumre.

Får du nytt kort, er det som regel fordi du har bestilt et nytt, eller fordi det gamle snart går ut på dato. Når du så mottar det nye, bør du sørge for å ødelegge det gamle så grundig at ingen kan misbruke det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer