Ikke overdriv treningen

For noen tar treningen overhånd. Lider du av Birkebeinersyndromet?

Normalt skal det være en balanse mellom treningsbelastning og restitusjon, men hos overtrente rekker ikke kroppen hente seg inn igjen før den skal prestere på nytt. Foto: Colourbox.com
Normalt skal det være en balanse mellom treningsbelastning og restitusjon, men hos overtrente rekker ikke kroppen hente seg inn igjen før den skal prestere på nytt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er trening ensbetydende med glede, økt energi, en pause fra hverdagen, velvære og et sunt vedlikehold av kroppen. De trener jevnlig noen ganger i uken, og har et sunt og fornuftig forhold til det å være fysisk aktiv.

Men hos noen bikker det.

- Noen trener så mye enten i mengde eller intensitet at det får negative helsemessige konsekvenser – både fysisk og mentalt, forteller professor Egil Wilhelm Martinsen ved Klinikk for psykisk helse ved Oslo universitetssykehus, Aker, til DinSide Helse.

Overtrening kommer fra idretten og kjennetegnes blant annet med at man trener så mye og så hardt at man ikke klarer å bygge seg opp igjen. Normalt skal det være en balanse mellom treningsbelastning og restitusjon, men hos overtrente rekker ikke kroppen hente seg inn igjen før den skal prestere på nytt. Dette kan føre til en rekke symptomer.

Trener seg syke og slitneVi jogger som aldri førSyk av trening

Angst og depresjon

En person som trener normalt vil stort sett oppleve mye vitalitet, lite trøtthet og god helse, men hos overtrente blir situasjonen en litt annen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer