Ikke puss tennene i vannet

Kok vannet hvis du bor i Oslo, men husk også på dette.

Husk å bruke kokt vann ved tannpuss. Foto: Colourbox
Husk å bruke kokt vann ved tannpuss. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag meldte Oslo kommune at på grunn av en teknisk feil var udesinfisert vann blitt sendt ut på nettet i Oslo. Selv om de mener vannet i ledningsnettet er trygt, anbefaler likevel Vann- og avløpsetaten at Oslofolk koker vannet som skal drikkes fram til i morgen, torsdag 18. februar. Den samme anbefalingen gjelder også i Ski kommune.

Men hva innebærer det egentlig når det varsles at vannet må kokes? Har du for eksempel tenkt på at du må pusse tennene med vann som er kokt?

Les også: Førstehjelp ved forgiftning

- Ingen grunn til panikk

For Tore Steen, smittevernoverlege i Oslo, presiserer at det er ingen grunn til panikk, men han råder likevel alle til å følge anbefalingen om å koke vannet.

- Alle bør gjøre det. Og aller viktigst er det å koke drikkevannet til spebarn, samt til de som har økt infeksjonstendens eller nedsatt immunforsvar. Men for den enkelte er altså risikoen for å bli syk svært liten, sier Steen.

Han legger til at sannsynligvis har en stor del av kommunens innbyggere drukket vann som ikke er desinfisert, men at kommunen foreløpig ikke har fått noen meldinger om sykdomstilfeller som kan tilskrives denne situasjonen.

Her er rådene som gis når det varsles at vann må kokes.

Koke i ett minutt

Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter. For å drepe smittestoffene i vannet må vannet fosskoke i ett minutt.

En vannkoker vil normalt være tilstrekkelig, og ved bruk at mikrobølgeovn er det viktig å forsikre seg om at vannet fosskoker. Hvis du synes det blir mye mas med å koke opp vann, er flaskevann et alternativ.

Husk, du bør drikke åtte glass vann om dagen

Men det er ikke bare vannet du skal drikke som må kokes opp. Kokt vann bør også brukes ved:

 • Matlaging. All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 grader. Skal du spise frukt, salat og grønnsaker ukokt, bør det altså skylles med kokt vann først. Les også: Ikke bruk rå sopp ved forgiftning
 • Ved utblanding. Skal du blande ut saft eller andre produkter som skal drikkes eller spises, bruk kokt vann.
 • Kaffe. Husk at kaffetrakteren ikke koker vannet. Vannet som brukes i kaffetrakteren bør dermed være kokt på forhånd. Usikker på kaffemaskinen på jobb? Sjekk med forhandleren.
 • Isbiter. Bruk kokt vann når du lager isbiter.
 • Tannpuss. Husk å bruke kokt vann når du pusser tennene. Les også: Sjelden nordmenn bytter tannbørste

Ukokt vann kan også brukes

I noen situasjoner er det greit å bruke ukokt vann:

 • Når mat skal kokes.
 • Ved håndvask. Når hendene vaskes med såpe og skylles og tørkes etterpå, trenger du ikke bruke kokt vann.
 • Dusj og bad. Du kan trygt bade og dusje, bare pass på å ikke svelge for mye vann. Dette gjelder særlig de minste.
 • Oppvask. Ved oppvask for hånd må oppvasken skylles med kokt, varmt vann eller tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig.
 • Klesvask. Her fungerer alt som normalt.
 • Renhold i huset. Fyll bøtten med vann fra springen!
Les også: Slik beskytter du deg mot magevirus

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer