Ikke råd til å høre på legen

En av seks revmatiske pasienter har ikke penger nok til å følge legens råd.

Publisert
Sist oppdatert

Aller verst er det med fibromyalgipasienter, der en av tre ikke har penger nok til behandlingen legen deres anbefaler, skriver Dagens Medisins nettutgave.

Resultatene kommer fra en undersøkelse MMI har gjort for legemiddelfirmaet MSD og Norsk Revmatikerforbund. 802 pasienter ble intervjuet. En overvekt av de spurte har leddgikt (38 prosent), dernest følger pasienter med slitasjegikt (18) og bekhterev (14).

15 prosent av pasientene sier de ikke kan følge legens anbefalte behandling på grunn av egen økonomi. 27 prosent av disse svarte at de hadde opplevd at de ikke kunne kjøpe medisiner, mens 19 prosent sa de ikke hadde hatt råd til behandlingsopphold.

Dagens Medisin har også snakket med avdelingssjef Jan Tore Gran ved revmatologisk avdeling på Rikshospitalet, som ikke synes studien gir gode nok svar.

- For det første inngår flere diagnoser samlet i svarene - alt fra de alvorligste, som sklerodermi, og til fibromyalgi som ikke gir organskader. Det er derfor vanskelig å vite hvilke pasientgrupper som ikke kan følge legens anbefalte behandling, sier han.

- Undersøkelsen sier heller ikke noe om de behandlingene pasientene ikke har råd til å følge, er tuftet på allment aksepterte råd - eller ikke. Om pasientene ikke har økonomi til å følge allment aksepterte råd, er det en alvorlig sak, men dette gir ikke denne undersøkelsen svar på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer