Ikke rart det blir dyrt

Nå advarer mobilselskapene selv mot regningen. Se prisene i ditt ferieland.

En Chess-kunde har nylig fått en telefonregning på 38.000,- etter feriesurfing i Israel. Foto: Kristina Picard
En Chess-kunde har nylig fått en telefonregning på 38.000,- etter feriesurfing i Israel. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Feriesurfing med mobiltelefonen kan bli en svært dyr opplevelse dersom du ikke passer på. Et tastetrykk inne på en norsk nettavis i ferien kan koste deg svimlende 467 kroner.

Nå advarer mobilselskapet Chess mot å surfe med mobiltelefonen i utlandet.

- Man kan rett og slett bli flådd økonomisk, sier markedsdirektør Jarle Alvær i Chess i en pressemelding.

Han viser til et eksempel der en mobilkunde i Chess surfet på et mobilt nett i Israel og fikk en regning på 38.000 kroner. Mobilkunden som fikk den svært ubehagelige regningen, surfet på nett og streamet sanger fra musikktjenesten Spotify.

Sjekk ditt abonnement lengre ned i artikkelen!

Du kan surfe gratis

Først en liten innføring for dummies: Dersom du surfer eller sjekker mail med mobiltelefonen, koster dette penger hvis du kobler deg opp med et mobilabonnement, men ikke hvis du bruker et trådløst nettverk.

Du kan søke etter tilgjengelige trådløse nettverk (Wifi) der du befinner deg, og mens noen krever et passord, finnes det offentlig tilgjengelige nettverk du kan bruke gratis.

Ikke rart det blir dyrt


Hvis du surfer på et trådløst nettverk, vil dette bli indikert med et symbol i displayet ditt på mobiltelefonen. I mange tilfeller ser det ut som symbolet til høyre, men det kan også se ut som en vrengt paraply eller en antenne med parenteser rundt.

Hvis du derimot kobler deg opp via en mobiloperatør, vil dette som regel bli indikert med en E, 2G, 3G eller 4G i displayet. Det er denne surfingen som blir belastet mobilregningen din.

Ikke rart det blir dyrtStore forskjeller

I tabellen til høyre har vi sett på hva mobilsurfingen koster i noen populære ferieland.

Det rimeligste og dyreste alternativet i hvert land er markert i henholdsvis blått og rødt.

Som du ser av tabellen, er prisene mye enklere å forholde seg til i de landene som inngår i EU og EØS. Her finnes det egne prisreguleringer som holder prisene ut til sluttbruker på et lavere nivå.

Det er en mobiloperatør som utmerker seg som den klart rimeligste i de fleste landene, nemlig relativt ferske Ludo Mobil.

Vi har tidligere spurt Ludo Mobil hvordan de klarer å tjene penger på gratis ringetid.

Private abonnementer

I tabellen har vi tatt utgangspunkt i privatabonnementene til de ulike mobiloperatørene. Har du for eksempel et bedriftsabonnement, eller bruker et kontantkort, kan det hende prisene varierer fra tabellen.

Prisene er hentet fra mobiloperatørenes egne nettsider. Legg merke til at det populære ferielandet Tyrkia av noen mobiloperatører defineres som Europa, mens av andre som Asia eller "resten av verden". Dette kan utgjøre en forskjell i pris.

Blir dyrt uansett

Verdt å merke seg er det også at avtaler om "fri surfing" eller fastpris på surfing med mobilen ikke gjelder i utlandet. Og selv om 20 kroner per megabyte ser lite ut sammenlignet med de høyeste prisene, blir det fort penger av dette også. Et besøk på Youtube eller en norsk nettavis koster fort 100 kroner - per gang!

Dyrere lengre unna

En tommelfingerregel vil være at surfingen antakelig blir dyrere jo lengre unna du er hjemlandet. Det er imidlertid mulig å velge smart og mindre smart også her.

Ser du for eksempel på prislisten fra USA, er det hele 119 kroner som skiller rimeligste og dyreste alternativ. Er du NetCom-kunde, får du surfe til 30 kroner per megabyte med T-mobile, mens dette koster hele 149 kroner per megabyte dersom du er kunde hos OneCall.

Finner du ikke ditt ferieland? Nedenfor finner du prislistene til de ulike mobilporetørene:

OneCall
NetCom
Tele2
Chess
Ludo Mobil
Telenor Mobil

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer