Ikke-røykere er smartere

Røykere har lavere IQ enn ikke-røykere.

Ny studie viser at røykere er dummere enn ikke-røykere. Foto: colourbox.com
Ny studie viser at røykere er dummere enn ikke-røykere. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny israelsk studie viser at unge menn som røykte en pakke sigaretter om dagen, eller mer, hadde en IQ som gjennomsnittelig var 7,5 IQ-poeng lavere enn ikke-røykerne, melder Reuters.

Også kontrollert for mental helse og sosial status

Man har lenge visst at det finnes en sammenheng mellom røyking og lav IQ, men mange av studiene på området har tatt i bruk IQ-tester som ble foretatt da studiedeltakerne var barn. I tillegg inkluderte tidligere studier dessuten personer med psykiske lidelser og atferdsvansker, som fra før har høyere sannsynlighet for både å røyke og ha lav IQ. Dette er faktorer som den nye studien kontrollerer for.

Les også: Hvilken røyker er du?

I den nye studien deltok over 20.000 israelske militærrekrutter, og de røykende deltakerne scoret betydelig lavere på IQ-tester enn ikke-røykerne. Dette gjaldt også selv når forskerne kontrollerte for sosioøkonomisk status, det vil si hvor lang og hva slag utdanning foreldrene hadde.

Ikke-røykerne hadde en gjennomsnittlig IQ på 101, mens rekruttene som hadde begynt å røyke før de gikk inn i militæret hadde en gjennomsnittlig IQ på 94.

Jo mer røyk, jo lavere IQ

Og jo flere sigaretter en rekrutt røykte daglig, jo lavere var IQ-en. Hos dem som røykte mellom én og fem sigaretter om dagen var den 98, mens de som røykte mer enn en pakke sigaretter om dagen hadde en IQ på 90.

Alt mellom 84 og 116 anses for å være normal intelligens.

Les også: Røyking beskytter ikke mot demens

Rekruttene hadde ikke lov til å røyke mens IQ-testene ble gjennomført, så forskerne var klar over at dette kunne ha påvirket røykernes testresultater. For å finne ut av dette undersøkte de også IQ-en til menn som ikke røykte da de var 18, men som begynte å røyke mens de var i militæret.

Hva tror du om den nye studien?

(Avsluttet)
Ja, dette var jo ingen overraskelse - jeg har alltid visst at røykere ikke er spesielt smarte(58%)
Nei, dette tror jeg ikke på - røykere er ikke dummere enn andre(42%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Disse scoret med en gjennomsnittlig IQ på 97 også lavere enn ikke-røykerne, noe som ifølge forskerne antyder at nikotinabstinens ikke er årsaken til den markante forskjellen i intelligens mellom røykerne og ikke-røykerne.

Les også: Dette gjør deg mer avhengig

Røyking senker ikke IQ-en

Forskerne sammenlignet også intelligensen hos 70 brødrepar hvor den ene røykte mens den andre var ikke-røyker, og også her hadde den ikke-røykende broren en noe høyere IQ.

Ifølge forskerne antyder disse funnene imidlertid ikke at røyking gjør folk dummere, men at personer med lav IQ har større sannsynlighet for å begynne å røyke.

Les også: Røykere er også passive røykere

- Målgruppen for røykeforebyggende kampanjer bør derfor særlig være ungdom med lav IQ, konkluderer forskerne.

Deltakerne i studien var over 20 000 mannlige israelske militærrekrutter som alle var 18 år gamle, og ingen av dem hadde betydelige psykiske helseproblemer. Har man slike problemer blir man nemlig erklært som uskikket til militærtjeneste i den israelske hæren.

28 prosent av militærrekruttene røykte minst én sigarett om dagen. Tre prosent hadde sluttet å røyke, mens 68 prosent av deltakerne aldri hadde røykt.

Les også: Den enkleste veien til røykekutt

Studien er publisert i februarutgaven av Addiction.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer