Ikke-røykere er smartere

Røykere har lavere IQ enn ikke-røykere.

Ny studie viser at røykere er dummere enn ikke-røykere. Foto: colourbox.com
Ny studie viser at røykere er dummere enn ikke-røykere. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny israelsk studie viser at unge menn som røykte en pakke sigaretter om dagen, eller mer, hadde en IQ som gjennomsnittelig var 7,5 IQ-poeng lavere enn ikke-røykerne, melder Reuters.

Også kontrollert for mental helse og sosial status

Man har lenge visst at det finnes en sammenheng mellom røyking og lav IQ, men mange av studiene på området har tatt i bruk IQ-tester som ble foretatt da studiedeltakerne var barn. I tillegg inkluderte tidligere studier dessuten personer med psykiske lidelser og atferdsvansker, som fra før har høyere sannsynlighet for både å røyke og ha lav IQ. Dette er faktorer som den nye studien kontrollerer for.

Les også: Hvilken røyker er du?

I den nye studien deltok over 20.000 israelske militærrekrutter, og de røykende deltakerne scoret betydelig lavere på IQ-tester enn ikke-røykerne. Dette gjaldt også selv når forskerne kontrollerte for sosioøkonomisk status, det vil si hvor lang og hva slag utdanning foreldrene hadde.

Ikke-røykerne hadde en gjennomsnittlig IQ på 101, mens rekruttene som hadde begynt å røyke før de gikk inn i militæret hadde en gjennomsnittlig IQ på 94.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer