Ikke så dumt som det ser ut

150.000 nordmenn går nå regelmessig stavgang, og salget av turstaver når nye høyder. Nå kaster landets treningssentre seg på den nye mosjonsbølgen.

Publisert
Sist oppdatert

Stavgang er blitt en ny folkesport. 400.000 nordmenn har prøvd stavgang, og 150.000 går jevnlig med turstaver, ifølge Norges mosjons- og bedriftidrettsforbund.

Ince Westergaard i treningskjeden Elixia forteller til nyhetsbyrået Newswire at en av årsakene til interessen for stavgang er at alle kan ha utbytte av å trene med turstaver, enten man er topptrent eller vanlig mosjonist.

- Med riktig teknikk gir stavgang god sirkulasjon og avspenning for nakke og skuldre, sier Westergaard.

- Denne treningsformen gir også høyere forbrenning enn vanlig gange, samtidig som stavene gir lav støtbelastning for knær, hofter og rygg, sier hun.

Treningskjeden tilbyr i sommer organiserte stavgangturer med instruktør, og håper å nå også nye grupper mosjonister. Stavgang har særlig slått godt an i aldersgruppen over 50 år.

- Stavgang er enkelt, men innføring i riktig teknikk er viktig. Eksperter hevder at åtte av ti av de som benytter staver i dag har feil teknikk, sier Westergaard.

Stavgang ble første tatt i bruk i Norge blant langrennsutøvere ved Norges idrettshøgskole på slutten av 1960-tallet. Nå har mosjonistene overtatt, og den norske stavprodusenten Swix rapporterer om dobling av salget fra 2003 til 2004.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.