Ikke så smart som han tror

Han går rundt og tror han er den reneste Einstein. Men mannens ego er ofte større enn hans faktiske IQ.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Begge kjønn tror at fedrene er smartere enn mødrene og at bestefedre er mer intelligente enn bestemødrene.


Er menn smartere enn kvinner? Niks. En analyse av rundt 30 studier som psykologiprofessor Adrian Furmham ved University College London har gjennomført, viser at menn og kvinner stiller ganske likt når det gjelder IQ.

Diskuter nederst i saken

- De fleste eksperter er enige om at det samlet sett ikke er noen faktisk eller viktig forskjell når det gjelder kjønn og intelligens, sier han til newsweek.com.

Eldre hjerner er imidlertid best. Les mer her

Men når det kommer til troen på egne evner, er det - ikke overraskende - visse forskjeller.

- Etter å ha analysert 30 internasjonale studier, fant jeg ut at kvinner i hele verden har en tendens til å undervurdere sin egen intelligens, mens menn overvurderer den, sier Furnham.

Ble du skremt nå? Slik blir du supersmart

Mannlig overmot
Psykologiprofessorens studier viser at kvinner undervurderer sin egen IQ-skår med rundt fem poeng, samtidig som menn altså skårer lavere enn de selv tipper at de gjør.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


Årsaken er rett og slett effekten av mannlig overmot og kvinnelig ydmykhet, skal vi tro Furnham. Det er imidlertid ikke bare mennene som har høye tanker om seg selv.

- Overraskende nok har både menn og kvinner gjennom generasjoner oppfattet menn som smartere. Begge kjønn tror at fedrene er smartere enn mødrene og at bestefedre er mer intelligente enn bestemødrene, sier forskeren til Newsweek.

Les også: Brede hofter, smartere barn

Nå tenker du kanskje at dette sikkert ikke gjelder norske menn. Da må du tro om igjen.

- Siden studiene har et internasjonalt spekter, var resultatene stort sett de samme enten kvinnene var fra Argentina, Amerika, Storbritannia, Japan eller Zimbabwe, fastslår Furnham.

Bedre kartlesere
Selv om kvinner og menns IQ i gjennomsnitt er den samme, er det imidlertid slik at det er menn som befinner seg både helt på toppen og på bunnen av IQ-skalaen, ifølge psykologiprofessoren.

Les mer her: Menn både smartest og dummest

Og én myte er Furnham ikke klar til å slå i hjel: Det stemmer nemlig at menn har en tendens til å skåre høyere på ferdigheter som kartlesing og orientering, ifølge forskeren.

Samtidig kommer det kanskje heller ikke som noen bombe at kvinner skårer høyere på språklig utvikling og emosjonell intelligens.

Les også: Lever normalt nesten uten hjerne


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer