Ikke så sunt som du tror

Nå er det slutt på moroa: Vin er ikke lenger sunt.

Publisert
Sist oppdatert

Dårlige nyheter for vinelskere: Helseargumentet for å ta seg et glass holder ikke lenger. Det er først blant eldre og i små mengder det kan ha en gunstig effekt.

Fra å ha hatt et dårlig rykte har alkohol de siste årene blitt løftet frem som noe som kan være godt for helsen. Et glass rødvin om dagen er godt for hjertet, er det blitt hevdet. Og med pappvinens inntog har det plutselig blitt ganske vanlig å ta et glass eller to til middagen midt i uken.

Men nå er det slutt på moroa, melder svenske Folkhälsoinstitutet ifølge nyhetsbyrået TT.

Helseeffektene er beskjedne, og gjelder bare ved svært små mengder, ifølge en rapport.

Men helt borte er de ikke. En mann i 70-årsalderen kan ha en god effekt av 1,5 desiliter vin, 33 centiliter øl eller 4 centiliter sprit. For en kvinne i den samme alderen gjelder halvparten av disse målene.

Folk under 40 år får ingen gode helseeffekter av alkohol, heter det i rapporten.

På den annen side kan små mengder alkohol øke risikoen for flere andre sykdommer, skriver alkohollege Sven Andréasson i rapporten. Det gjelder noen typer kreft, leversykdommer, høyt blodtrykk og fosterskader. I tillegg øker risikoen for å bli utsatt for ulykker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer