Verdien på gammel kunst

– Ikke selg dem på Finn

Bruk folk som har peiling til å taksere maleriene på bestefars vegg.

GULL ELLER SØPPEL? Mange gamle malerier har bare verdi for den som eier det. Men noen kan oppnå høy pris på markedet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
GULL ELLER SØPPEL? Mange gamle malerier har bare verdi for den som eier det. Men noen kan oppnå høy pris på markedet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange som arver en eldre slektning sitter igjen med et stort antall malerier og kunstgjenstander.

Før du kontakter loppemarkedet eller kjører maleriene på dynga, lønner det seg å finne ut hva kunsten er verd. Kanskje sitter du på en gullgruve.

Koster 300 kroner

– Det går an å ta bilder selv og sende inn til oss. For 300 kroner får du et raskt nettsvar som vil fortelle om det er noen grunn til å gå videre til en profesjonell selger eller ikke, sier Pål Sagen, formann i Norges kunst- og antikvitetshandleres forening.

BRUK FAGFOLK: Pål Sagen mener det er stor risiko forbundet med å legge kunst rett ut på Finn. Foto: Norsk Kultursenter
BRUK FAGFOLK: Pål Sagen mener det er stor risiko forbundet med å legge kunst rett ut på Finn. Foto: Norsk Kultursenter Vis mer

Etter at du har fått konstatert om du i det hele tatt kan få noe for maleriet eller kunstgjenstanden, er neste steg å kontakte en fagperson.

– En som er sterk i faget kan skille klinten fra hveten. Hvem som helst kan kalle seg ekspert, men det er best å gå for de kjente, etablerte navnene i bransjen.

Kunsthandlerne har ifølge Sagen etter hvert blitt flinke til å fordele takseringsarbeidet.

– Det kan lønne seg å ta flere telefoner. De som har erfaring vil raskt kunne få en følelse av hva som er verd noe og sende det videre til kolleger som har rett ekspertise i de enkelte nisjene.

– Kjøper billig og selger dyrt

Å legge kunsten rett ut på Finn.no, slik mange gjør, vil Sagen absolutt ikke anbefale.

– Selv om internett har gjort det vanskeligere å lure folk, er det dessverre mange opportunister som opererer på Finn. Dette er folk som ønsker å kjøpe ting til altfor lav pris og selge det videre dyrt. Slikt gjør det risikabelt.

Sagen mener at få seriøse kunstkjøpere følger med på Finn, og at man derfor ikke treffer riktig marked.

Også kunstkjøpere kan risikere å gå glipp av store summer dersom de slår til på Finn.

I en artikkel i Klassekampen i juni fjor kom det fram at en Finn-selger forlangte 749.000 for et maleri av den kjente, norske kunstneren Kjell Nupen.

Senior kunstekspert Knut Forsberg i Blomqvist Kunsthandel kunne fortelle at den høyeste prisen noe Nupen-bilde har oppnådd er 300.000 kroner.

Kunstavgiftsloven pålegger alle som selger kunst for over 2.000 kroner å betale 5 prosent av salgssummen til Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH). Dette bryr ifølge Forsberg få Finn-selgere seg om.

– Kjøper og selger avgjør

– På Finn er det slik at det er de som annonserer en kunstgjenstand som setter prisen, og de som kjøper som bestemmer hva de er villige til å betale, sier Christopher Ringvold, produktdirektør på Finn torget.

Ringvold opplyser at pris ofte settes i en forhandling mellom kjøper og selger direkte. Finn er dermed ikke en del av denne prosessen.

STORT TILBUD: På Finn.no ligger det i skrivende stund rundt 3.000 bilder for salg. Foto: Tore Neset
STORT TILBUD: På Finn.no ligger det i skrivende stund rundt 3.000 bilder for salg. Foto: Tore Neset Vis mer

– Det vi imidlertid kan si, er at det er lurt å gjøre research før man kjøper, eller investerer i et kunstverk. Dette er spesielt viktig ved dyrere objekter hvor den økonomiske risikoen er høy. Da kan det være smart å forhøre seg med en fagperson eller en kunstekspert i forkant.

Finn gjør for øvrig sitt beste for å opplyse om avgiften på fem prosent, ifølge Ringvold.

– Vi har tidligere gjort tiltak for å informere brukerne våre om kunstavgiften, da mange faktisk ikke er klar over den. I 2016 ble det derfor innført en informasjonstekst om dette til alle som legger inn annonser i kunstkategoriene.

SOLGT: Bilder på internasjonale kunstauksjoner oppnår ofte høye priser. Men auskjonshusene er svært nøye på hva de tar inn. Foto: Andrey Burmakin/Shutterstock/NTB scanpix
SOLGT: Bilder på internasjonale kunstauksjoner oppnår ofte høye priser. Men auskjonshusene er svært nøye på hva de tar inn. Foto: Andrey Burmakin/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Handleren tar 23–30 prosent

På Finn er det gratis å selge. Men hva koster det dersom du går gjennom de «offisielle» kunstkanalene?

– Provisjon er en forhandlingssak, men det vanlige er mellom 25 og 35 prosent hos en kunsthandler. På auksjoner må du huske at både kjøper og selger betaler salær på mellom 20 og 25 prosent av kjøpesummen hver. Vi snakker altså om et gap som fort kommer over 40 prosent. La oss si at et kunstverk tilbys for 10.000. Kjøperen betaler 12.500, mens selgeren sitter igjen med 8.000 kroner, forteller Pål Sagen.

Men dette gjelder dersom du lar kunsthandleren ta maleriet ditt i kommisjon. Ønsker du å selge det med én gang, må du gjerne nøye deg med om lag 60–70 prosent av det selgeren forventer at verket kan selges for. Enda lavere om kunstgjenstanden er ukurant.

I begge tilfeller må kunsthandler betale 20 prosent bruktmoms og den nevnte kunstavgiften på fem prosent. Dette blir innbakt i prisen du får som privat selger.

Hvem eide maleriet?

– Det har stor betydning i hvilken stand kunstverket er. Et verk som er svært godt bevart kan kanskje oppnå 40.000, mens du bare får 5.000 for det dersom det ikke er i fullt så god stand, sier Sagen.

Eierhistorie – eller såkalt proveniens – er også viktig. Har verket for eksempel tilhørt en historisk kjendis, stiger verdien. Ofte også om selve kunstverket er ordinært.

Og var den som opprinnelig eide verket en samler? Eller var det bare en som kjøpte kunst litt tilfeldig? Slikt kan være avgjørende.

Norge er et lite land. Hva med å legge ut kunstgjenstanden til salgs på verdens største bruktmarked eBay eller det mer spesialiserte Etsy?

– Det er riktig at markedet for kunst er betydelig større i utlandet enn i lille Norge. Skal man selge utenlands, bør man bruke et av de store, etablerte auksjonshusene som Christies eller Sotheby's. Men disse er svært kresne. I de fleste tilfeller er det fornuftigst å selge ting på hjemmemarkedet på grunn av omkostninger og frakt, avslutter Pål Sagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer