Ikke server tenåringen alkohol

Det virker mot sin hensikt ...

Tidlig alkoholdebut øker risikoen for senere alkoholproblemer, selv om du har servert ungdommen små mengder hjemme for å lære måtehold. Foto: Colourbox
Tidlig alkoholdebut øker risikoen for senere alkoholproblemer, selv om du har servert ungdommen små mengder hjemme for å lære måtehold. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foreldre som serverer tenåringene sine alkohol i håp om at de skal lære måtehold, bør tenke nytt. Barn som får smake alkohol før de fyller 15 år, har betydelig større risiko for å bli alkoholikere senere i livet, ifølge en amerikansk studie, skriver NTB.

Det anerkjente amerikanske senteret for alkoholmisbruk, National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), viser i en fersk studie at ungdom som får sin første prøvesmak av alkohol før de fyller 15, har større risiko for å få et problematisk forhold til alkohol senere i livet.

Les også: Ungdomsfylla farlig for hjertet

Motsatt effekt

- For første gang kan vi se sammenhengen mellom en tidlig alder for første drink, og en økt risiko for alkoholproblemer som vedvarer inn i voksenlivet, sier Deborah Dawson, forsker ved NIAAA, ifølge The Sunday Times.

Hva synes du?

Er det lurt å skjenke ungdommene hjemme, for å lære dem måtehold? (Avsluttet)
Nei, det er dumt(59%)
Ja, absolutt(32%)
Vet ikke(9%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Inntil nå har det vært argumentert med at tidlig alkoholdebut og vedvarende alkoholproblemer har reflektert underliggende faktorer som sosiale savn, dårlig utdannelse eller misbruk i barndommen.

Selv om slike faktorer kan være en utløsende faktor for noen, viser imidlertid den amerikanske studien fra NIAA at tidlig alkoholdebut er en risikofaktor i seg selv. Dette betyr at selv om du gir ungdommen små mengder alkohol for å lære dem måtehold, kan det ha motsatt effekt.

Les også: Slik holder du tenåringen edru

I NIAA- studien så forskere på mer enn 22.000 amerikanske ungdommer, fordelt på tre grupper: De som drakk alkohol for første gang før de fylte 15, de som debuterte mellom 15 og 17, og de som var over 18. Forskerne fulgte disse ungdommene over tre år, og studerte hvordan drikkemønsteret til de ulike gruppene endret seg etterhvert.

Studien viste at det var viktig å utsette alkoholdebuten så lenge som mulig, fordi de fant en sammenheng mellom tidlig alkoholdebut og risiko for utvikling av alkoholproblemer senere i livet.

En teori er at tenåringers hjerner forandrer seg så raskt at eksponering for rusmidler kan påvirke den lagsiktige utviklingen, og skape en link mellom alkoholforbruk og nytelse, ifølge Sunday Times.

- Umulig å trekke konklusjon

- I andre land er nok dette med at foreldrene introduserer barna for alkohol, atskillig mer vanlig enn i Norge, men man trenger jo ikke dra lenger enn til Danmark hvor dette er mer vanlig, og i Storbritannia er dette vedig vanlig, forteller Hilde Pape ved Statens institutt for rusmiddelforskning.

Pape har nylig gått igjennom det som finnes av forskning på dette området, inkludert det lille som finnes av forskning på temaet i Norge, samt det som finnes i Sverige, Danmark og internasjonalt. Hun sier det er vanskelig å konkludere med et entydig svar på dette.

Les også: Slik skader alkoholen

- Det er ikke mulig å trekke en ordentlig konklusjon på dette området, for det første fordi det er for mange svakheter ved de studiene som er gjort, og for det andre fordi resultatene spriker i ulike retninger.

Pape forteller at foreldrelanging i Norge forekommer relativt sjeldent.

- Et moment er også hva som kjennetegner de foreldrene som serverer alkohol. Det synes som om foreldre som serverer 13-,14- og 15-åringer alkohol, skiller seg ut på en rekke andre faktorer også. De drikker ofte veldig mye mer enn andre foredre selv, og de fungerer ikke like godt i sin foreldrerolle, med tanke på omsorg, oppdragelse og grensesetting. Dette kan forklare at disse ungdommene drikker mer, sier Pape.

Hilde Pape bemerker også at det er forskjell på foreldrelanging.

- Det er forskjell på om man skjenker alkohol til barna hjemme, eller om man forsyner dem med drikkevarer når de skal på fest, sier Pape.

Det er mer entydige resultater på at sistnevnte ikke er noen lur strategi i forhold til alkoholforbruk hos ungdommen, mens det er mer uklart om førstnevnte scenario - at ungdommen får servert alkohol hjemme - er en risikofaktor eller ikke.

Vet du dette om alkohol? Ta testen her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer