Ikke sett dette i mikroen!

Dette må du droppe ved mikro- matlaging - og disse beholderne er trygge.

RIKTIG BEHOLDER? Enkelte materialer kan avgi skadelige stoffer til maten eller hindre at den blir tilstrekkelig oppvarmet. Foto: Illustrasjonsbilde Colourbox.com
RIKTIG BEHOLDER? Enkelte materialer kan avgi skadelige stoffer til maten eller hindre at den blir tilstrekkelig oppvarmet. Foto: Illustrasjonsbilde Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mikrobølgeovnen er en velsignelse i en travel hverdag. Ikke bare varmer den maten opp raskt og enkelt, den gjør det også lettere å spise opp restene fra gårsdagens middag.

Du bør imidlertid ikke putte hva som helst inn i mikroen.

Les også: Ja til mikromat!

Viktig med riktig emballasje

Ifølge Matportalen.no - offentlige myndigheters informasjonsside om mat - er det viktig å bruke riktige beholdere.

De må ikke være laget av materialer som kan avgi skadelige stoffer til maten. De må heller ikke hindre mikrobølgene i å varme opp innholdet ordentlig – noe som øker faren for matforgiftning.

For å bli kvitt eventuelle sykdomsfremkallende bakterier i maten, er det viktig at temperaturen kommer opp i minst 75° C i hele retten. Det er derfor viktig å røre eller riste i maten underveis. Mer om riktig tilberedning av mat i mikrobølgeovn finner du på Matportalen.no.

Men vet du hvilke beholdere eller emballasjer det er snakk om?

Les også: Unngå smitte på kjøkkenet

Dette må du ikke bruke

Følgende materialer må ikke brukes i mikrobølgeovn, med mindre det er spesifikt angitt av produsenten, skriver Mattilsynet:

 • PVC: Både som film, begre, skåler eller lignende. PVC-plast kan være merket med et 3-tall inne i et retursymbol (se til høyre).
 • Vanlig husholdningsfilm (plastfolie)
 • Yoghurtbegre og lignende
 • Melamin: Et plastlignende materiale (som blant annet brukes i barneservise og speiderkrus) som sprekker ved høye temperaturer.
 • Metaller, inkludert aluminium: Kan ikke brukes i ovner produsert før 1980. Sjekk uansett ovnens bruksanvisning før du putter metaller/metallfolier i mikroovnen.
Les også: Her er den hurtigste maten

Dette bør du ikke bruke

Enkelte materialer blir også vurdert som «mindre egnet» i mikrobølgeovn av Mattilsynet. For eksempel:

 • Keramikk: Kan suge til seg fuktighet ved vask, slik at de kan sprenges ved oppvarming.
 • Papir og papp (bortsett fra bakepapir)
 • Kjøkkenrull og servietter: Er ofte framstilt av papir som ikke er beregnet for kontakt med mat, spesielt ikke ved høye temperaturer. Kan avgi skadelige stoffer, avhengig av kvaliteten.
Les også: Ikke sett matrestene dine her!

Se etter dette merket

Glass- og gaffelsymbolet viser at materialet eller gjenstanden er ment for kontakt med næringsmidler.

Ikke sett dette i mikroen!


Alternativt kan varen gis en karakteriserende betegnelse, som «brødpose» eller «matboks», eller beskrivelser, som «for næringsmidler» eller «for mat», skriver Matportalen.no.

Les også: Er det trygt å spise dette?

Mattilsynet anbefaler ikke bruk av emballasje, som tomme isbokser eller rømmebegre, til oppbevaring av mat. Disse er i utgangspunktet ment for engangsbruk, og bør ikke benyttes til kontakt med andre næringsmidler enn det de opprinnelig var fylt med.

Dersom produktet har noen begrensninger, som at det ikke er egnet for mikrobølgeovner, skal også dette angis. Sjekk dessuten ovnens bruksanvisning.

Les også: Du spiser gammel mat

Dette kan brukes

Følgende materialer kan normalt benyttes i mikrobølgeovner, forutsatt at de er merket av produsenten, skriver Mattilsynet:

 • Varmebestandig (som tåler høy temperatur) glass, keramikk, porselen og stentøy
 • Plastbokser, stekeposer av PET (polyetylentereftalat) eller pappbokser belagt med PET inn mot næringsmiddelet: Er ofte merket PET eller med et 1-tall inne i en trekant.
 • Plastbeholdere spesielt beregnet til bruk i mikrobølgeovn: Disse kan være merket med PP, et 5-tall, som «high density polyethyen» eller med HDPE eller et 2-tall. Beholdere av PP og HDPE bør kun anvendes til retter med lavt fett- og sukkerinnhold.
 • Plastfilm beregnet til mikrobølgeovn
Les også: Ja til mikromat!

Lave bakker av aluminium kan benyttes i ovner produsert etter 1980. Sjekk bruksanvisningen.

Små stykker av aluminiumsfolie kan brukes til å dekke til bein på fjærkre og halen på fisk for å unngå overkoking eller-steking. Det er imidlertid viktig at folien er minst to centimeter fra sidene på ovnen, ellers kan det dannes gnister.

Mer informasjon om emballasje og oppbevaring av mat og drikkefinner du på Matportalen.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer