Ikke sett for mye penger på sparekonto

Har du boliglån med høyere rente, lønner det seg ikke.

Har du boliglån, er den beste spareformen å betale ekstra avdrag på lånet.  Foto: PER ERVLAND
Har du boliglån, er den beste spareformen å betale ekstra avdrag på lånet. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss liker tanken om å ha penger på bok, men har du boliglån kan det være dumt å spare for mye.

Det er nemlig fort gjort å tape penger på å ha pengene stående i banken.

>> Bør man holde seg unna dette bankkortet?

Derfor er nedbetaling bedre enn sparing

Forklaringen er enkel: Har du høyere rente på boliglånet enn du har på sparekontoen, vil det være mer lønnsomt å betale ned ekstra avdrag på boliglånet enn å ha pengene stående på sparekonto.

– Hvis lånerenta er høyere enn sparerenta, bør sparing i det kortsiktige rentemarkedet skje i form av nedbetaling på lån/gjeld, sier studierektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI til DinSide.

Ifølge daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen, er det kun en BSU-konto med høyere rente enn den du har på gjelden som kan konkurrere med betaling av avdrag i lønnsomhet.

Hveem sier videre at hvis man ønsker å spare penger, må lånet være nede på håndterbart nivå, og en buffer være på plass.

– Da kan alternativ sparing være aktuelt. Hvis denne sparingen skal matche nedbetaling, så bør det være risikosparing, som gir en høyere forventet meravkastning sammenlignet med banksparing, sier Hveem.

Les også: Bruker du denne tjenesten, kan du gå glipp av de beste rentene

Buffer på sparekontoen

Har du penger til overs, er det likevel smart å la noen av disse stå på en sparekonto. En ting økonomene er enige om, er nemlig at vi alle bør ha en økonomisk buffer dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp.

Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Fokus Bank har tidligere anbefalt at du bør ha minst to månedslønninger å gå på, mens Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, mener man bør sikre seg enda bedre enn dette, ikke minst om man jobber i en utsatt bransje.

Dag Jørgen Hveem påpeker at hvor stor bufferen bør være, må vurderes individuelt.

– Noen har høyere risiko i økonomien sin for uforutsette utgifter og har svingninger i inntekter og kostnader som nødvendiggjør høyere buffer til utjevning. Generelt sier vi netto månedslønn ganger to, sier Hveem.

Også her gjelder det å plassere pengene riktig. Også ubenyttet kreditt på et rammelån kan kunne tjene som buffer.

Les også: Samlerabatt gir ikke billigere forsikring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer