Betale barnehageplass

Ikke sikkert du får redusert barnehagepris for stesøsken

Husholdningens samlede inntekt legges til grunn, men stesøsken gir ikke garantert søskenmoderasjon av barnehagebetalingen.

SØSKENREGLER: Hvis du har flere barn i barnehage samtidig, har du rett på søskenmoderasjon, altså redusert betaling for barn nummer to, tre og så videre. Men dette gjelder kun for hel- og halvsøsken, ikke for stesøsken. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SØSKENREGLER: Hvis du har flere barn i barnehage samtidig, har du rett på søskenmoderasjon, altså redusert betaling for barn nummer to, tre og så videre. Men dette gjelder kun for hel- og halvsøsken, ikke for stesøsken. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du barn, skal du ikke betale mer enn seks prosent av inntekten din for barnehageplass. I tillegg er det en maksgrense for hvor mye du kan betale per barn i måneden, og den er satt til 2.910 kroner i år.

Familier med lav inntekt har dermed rett til redusert foreldrebetaling og gratis kjernetid i barnehage.

Dersom du har flere barn i barnehage samtidig, kan du få søskenmoderasjon, som betyr at du betaler prosentandeler av første barnehagebarn for barn nummer to, tre og så videre.

Men reglene for søskenmoderasjon gjelder ikke for stesøsken.

Det vil si at et samboerpar som er aleneforeldre for to barn hver, hvor alle går i samme barnehage, ikke får redusert betaling for alle fire barna.

Må betale over 22.400 kroner mer for barnehage i året

La oss ta en nærmere titt på en problemstillingen som kan oppstå for samboere med barn fra tidligere forhold:

En alenemor har to barn og en bruttoinntekt på 250.000 kroner i året og en alenefar har to barn og en bruttoinntekt på 450.000 kroner i året. Hvis de flytter sammen, får de en samlet inntekt på 700.000 kroner årlig, og det er husholningens samlede inntekt som legges til grunn når det skal regnes ut hvor mye foreldrene kan betale for barnehageplass.

Samtidig mister både mor og far all støtte for enslige forsørgere fra NAV så snart de flytter sammen. I alenemorens tilfelle vil dette si at hun mister nesten 60.000 kroner i barnetrygd og tilsynsutgifter.

Videre får husholdningen kun søskenmoderasjon for de barna som er helsøsken, ikke for stesøsknene. Hadde de fått søskenmoderasjon for alle barna, måtte de betalt 86.427 kroner for barnehageplassene i året.

Slik som reglene er i dag, derimot, må hver forelder betale 54.417 kroner i året for barnehageplassen til sine to barn, totalt 108.834 kroner for alle fire barna, med utgangspunkt i deres samlede inntekt.

Kommunene kan lage egne regler

Rikke Høistad Sjøberg, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, sier at normalt vil det være en annen forelder med på å betale kostnadene for barna som er søsken.

- Kommunene kan utarbeide egne og utvidede rettigheter for søskenmoderasjon dersom de ønsker det, legger Sjørberg til.

Dette bekrefter Christian Monsbakken, spesialrådgiver i Kommunesektorens organisasjon (KS).

- Kommunene kan ha en ordning som gir søskenmoderasjon der de definerer alle barn som bor i samme husstand som søsken, uavhengig av om de har samme foreldre, sier Monsbakken.

Han vet imidlertid ikke om dette er tilfelle i noen kommuner.

Ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet gir 88 prosent av norske kommuner minimumskravet innen søskenmoderasjon, mens de resterende har ordninger som går utover dette. Direktoratet kan ikke si noe om i hvilken grad søskenmoderasjonen gjelder hel- eller stesøsken. For å vite mer om dette, må du derfor kontakte kommunen din selv.

I en utredning Barne- og likestillingsdepartementet sendte på høring i fjor vår, som nå er under behandling, foreslås det gratis barnehage for alle.

Dette blir begrunnet med at noen av moderasjonsordningene overlapper hverandre og gjør det vanskelig for den enkelte familie å forutse hvor mye de må betale for barnehageplass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer