Betale barnehageplass

Ikke sikkert du får redusert barnehagepris for stesøsken

Husholdningens samlede inntekt legges til grunn, men stesøsken gir ikke garantert søskenmoderasjon av barnehagebetalingen.

SØSKENREGLER: Hvis du har flere barn i barnehage samtidig, har du rett på søskenmoderasjon, altså redusert betaling for barn nummer to, tre og så videre. Men dette gjelder kun for hel- og halvsøsken, ikke for stesøsken. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SØSKENREGLER: Hvis du har flere barn i barnehage samtidig, har du rett på søskenmoderasjon, altså redusert betaling for barn nummer to, tre og så videre. Men dette gjelder kun for hel- og halvsøsken, ikke for stesøsken. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du barn, skal du ikke betale mer enn seks prosent av inntekten din for barnehageplass. I tillegg er det en maksgrense for hvor mye du kan betale per barn i måneden, og den er satt til 2.910 kroner i år.

Familier med lav inntekt har dermed rett til redusert foreldrebetaling og gratis kjernetid i barnehage.

Dersom du har flere barn i barnehage samtidig, kan du få søskenmoderasjon, som betyr at du betaler prosentandeler av første barnehagebarn for barn nummer to, tre og så videre.

Men reglene for søskenmoderasjon gjelder ikke for stesøsken.

Det vil si at et samboerpar som er aleneforeldre for to barn hver, hvor alle går i samme barnehage, ikke får redusert betaling for alle fire barna.

Må betale over 22.400 kroner mer for barnehage i året

La oss ta en nærmere titt på en problemstillingen som kan oppstå for samboere med barn fra tidligere forhold:

En alenemor har to barn og en bruttoinntekt på 250.000 kroner i året og en alenefar har to barn og en bruttoinntekt på 450.000 kroner i året. Hvis de flytter sammen, får de en samlet inntekt på 700.000 kroner årlig, og det er husholningens samlede inntekt som legges til grunn når det skal regnes ut hvor mye foreldrene kan betale for barnehageplass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer