Ikke sikkert hvitløk hjelper mot forkjølelse

Det svenske Läkemedelsverket avviste fredag påstander om at hvitløk hjelper mot forkjølelse, skriver Aftonbladet.

Publisert
Sist oppdatert

Snart er tiden inne for snørrete neser og hovene øyne, høsten er på vei. Mange bruker egne hestekurer bygget på gammelt folketro og kjerringråd for å få bukt med forkjølelsesviruset.

Hvitløkens stilling som mirakelmedisin er stor blant folk. Hvitløken hjelper ikke bare mot vampyrer og andre ulumskheter, den har også i følge veldig mange mennesker en meget god virkning mot forkjølelse. Men er det noen gang blitt bevist at hvitløk faktisk hjelper?

Tro eller bevisEt legemiddelfirma i Sverige, som selv reklamerer for sine hvitløkskapsler, mener at de har bevis for at hvitløk hjelper mot forkjølelse. Firmaet henviser til en tre år gammel britisk undersøkelse. Den ble utført med 146 forsøkspersoner i tolv uker. En guppe fikk ekte hvitløkskapsler mens den andre gruppen fikk placebo, altså sukkerpiller som skal forestille det virkelige medikamentet.

Færre forkjølelserGruppen som fikk ekte hvitløkskapsler hadde færre forkjølelser, svakere symptomer og kortere sykdomstid enn de i den andre gruppen viste studiene.

Det svenske Läkemedelsverket har godkjent hvitløkskapslene som legemiddelfirmaet nå reklamerer for, men det betyr ikke at man vet at de faktisk hjelper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer