Ukraina-krigen

Ikke skattefri donasjon

Flere ansatte ønsker å gi deler av lønna si i gave til krigsofrene i Ukraina.

VELDEDIGHETSLØNN: Arbeidsgivere melder om at mange ansatte vil donere noe av lønna si til ukrainerne. Foto: NTB
VELDEDIGHETSLØNN: Arbeidsgivere melder om at mange ansatte vil donere noe av lønna si til ukrainerne. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå spør mange ansatte om arbeidsgiverne kan beholde deler av lønna deres og sende pengene til en innsamlingsaksjon for Ukraina, skriver Simployer.

Men hvordan skal et slikt lønnstrekk skattelegges?

- Må skattes av

- Du kan ikke gi bort lønna di med skattemessig virkning, sier Øivind Elvestad i Simployer.

Når den ansatte velger å gi bort deler av inntekten, har arbeidstaker disponert lønna og gitt deler av denne til innsamlingsaksjonen.

- Arbeidsgiver må derfor innrapportere bruttolønna på a-meldingen, og denne må det trekkes skatt og betale arbeidsgiveravgift av. Gavebeløpet må deretter trekkes i arbeidstakers nettolønn, sier Elvestad.

SVINDEL: Dette gjør du om du får svindelmailen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Kan få skattefradrag

Men dersom du har gitt pengegave på minst 500 kroner til en frivillig organisasjon eller tros- og livssynssamfunn, kan du få fradrag for dette, skriver Skatteetaten.

- Du kan få fradrag for å gi gave til frivillige organisasjoner, men da må sjefen gi bort nettodelen av lønna om du ønsker det, altså etter at skatt er trukket, sier økonomisk rådgiver Espen Øren i Simployer til DinSide.

- Eller så må du gi bort pengegave selv, altså uten at det tas av lønna di, sier han.

Pass på godkjenning

For å få skattefradraget må organisasjonen være godkjent.

Pengegaver kan gis til utenlandske organisasjoner også med skattefradrag, men da må organisasjonen ha sete i EØS-området og ha søkt om godkjenning slik at de er på lista over godkjente utenlandske organisasjoner.

Maksimalt fradrag fra og med inntektsåret 2022 er satt til 25 000 kroner per år, som er en halvvering sammenlignet med tidligere.

Innberettes gavebeløpet elektronisk til Skatteetaten, vil fradraget stå utfylt i skattemeldingen din, men dette gjelder ikke for utenlandske organisasjoner, så det må du fylle inn selv.

... og se opp for svindelforsøk!

Kripos er kjent med tilfeller der personer har forsøkt å utnytte krigen i Ukraina til å begå svindel. Både Kripos og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) sier det er stor giverglede i befolkningen og at det er mange frivillige og ikke-statlige organisasjoner som nå samler inn penger til ofrene for krigen, skriver Vi.no.

- Folk vil gjerne bidra og støtte de som er i vansker, og ikke alle gjør en grundig vurdering av hvem de gir penger til. Det vil alltid være noen som prøver å utnytte kriser og faktiske hendelser til egen vinning, både privatpersoner og organiserte kriminelle, sier Karoline Hultman Tømte i NorSIS.

- For å være sikker på at mottakeren er seriøs, og at pengene og varene kommer fram til de som trenger det, oppfordres alle til å sjekke grunnleggende informasjon om den de ønsker å støtte. Bruk for eksempel innsamlingskontrollen for oversikt over registrerte og seriøse organisasjoner, sier Axel Wilhelm Due i Kripos.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer