Spare strøm med nye strømmålere:

Ikke skru av denne!

Har du tenkt å spare strøm, og vurderer å skru av hovedsikringa? Ikke gjør det!

HOVEDSIKRING: Har du en AMS-måler, så bør du la denne bryteren være i fred. Foto: Mathilde Lea
HOVEDSIKRING: Har du en AMS-måler, så bør du la denne bryteren være i fred. Foto: Mathilde Lea Vis mer
Publisert

Strømprisene i landet har de siste ukene nådd stadige nye høyder.

For bare ei lita uke siden, den 20. desember, hadde vi dobbel prisrekord i Sør-Norge. Det var nemlig døgnet med den høyeste gjennomsnittsprisen i moderne tid, og i timen fra 18-19 var dessuten timeprisen rekordhøy.

Rekorden ble ikke stående lenge: Allerede dagen etter nådde strømprisene nye, svimlende høyder. Da lå nemlig snittprisen på vanvittige 494 øre per kilowattime i gjennomsnitt i Sør-Norge, og satte derfor ny rekord for andre dag på rad - over én krone dyrere enn dagen før der, altså.

Dyrest var strømmen i timen mellom 17 og 18. Da koster strømmen 766 øre per kilowattime - inkludert nettleie passerte den åtte kroner.

Stenge strømmen?

Slike priser kan få noen hver til å sette igang drastiske tiltak for strømsparing. Noen går også til det skrittet å stenge av strømmen fullstendig i en periode.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Kanskje fordi man skal reise bort i en periode, eller fordi man vil belage seg bare på stearinlys og ved- eller gassfyring i hjemmet? Andre vil kanskje skru av strømmen på hytta før de reiser hjem fra ferieoppholdet.

I gamle dager kunne man stenge av strømmen ved å skru av hovedsikringen i sikringsskapet. Med AMS-målerne er det litt annerledes.

Vurderer du å flippe hovedsikringen, er det derfor én ting du bør vite:

- Man skal ikke skru av hovedsikringen, for da mister vi kontakt med måleren, sier kommunikasjonssjef Morten Schau hos Elvia.

Stipulerer forbruket

Elvia har ansvar for forsyning av strøm til ca. 2 millioner kunder i Innlandet, Viken og Oslo.

Dersom strømselskapet mister kontakt med måleren, vil de stipulere en faktura ut fra tidligere forbruk, korrigert for temperatur.

- Vi beregner gjennomsnittsforbruk for denne kunden, og så temperaturkorrigerer vi den. Så får kunden en faktura. Når vi får kontakt med måleren igjen, så har kundene et tilgodehavende hos oss.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

Det betyr med andre ord at hvis du bruker hovedsikringen til å koble ut strømmen over lenger tid, så risikerer du å få en stipulert regning likevel.

- Bør stå på

Målerstanden vil oppdatere seg så fort du skrur på hovedsikringen igjen. Men ifølge Schau er det flere grunner til å la hovedsikringen være i fred:

- Det er noen funksjoner ved måleren som gjør at den bør stå på. Hvis det er strømbrudd så vil vi registrere at måleren ikke er aktiv. Ligger den død, fordi hovedsikringen er av, vil vi ikke ha kontakt med den, sier han.

Elvia har nemlig en tjeneste som varsler kunder som har strømbrudd.

Men hva skal man gjøre da, hvis man ikke kan røre hovedsikringa? På noen av strømselskapenes nettsider opplyses det om en egen bryter på AMS-måleren som man skal kunne bruke for å stenge av strømmen.

- Ta kurssikringene

Men denne kan du heller ikke bruke, forteller Schau:

- Den bryterfunksjonen er deaktivert, så det går ikke. Den vil bli aktivert etter hvert, men foreløpig har vi ikke aktivert den, sier han.

Det er imidlertid én ting du kan gjøre, som ikke bryter kontakten:

HUSK DETTE: Dersom du ikke regelmessig renses filterne på varmepumpa, kan strømregninga bli mye dyrere enn først tenkt. Video: Celina Stamper Vis mer

- Måleren er avhengig av strøm, for den sender jo signaler. Så det man kan gjøre hvis man absolutt vil ta sikringen, er å ta kurssikringene. Måleren er nemlig koblet opp mot hovedsikringen, sier Schau, men understreker:

- Normalt så holder det å skru av alle apparater, og trekke ut støpselet. Det er det beste, hvis man ikke vil rote inne i sikringsskapet.

Heldigvis har strømprisen de siste dagene falt kraftig. Tirsdag blir strømprisen i Sør-Norge 184 øre inklusiv moms. Dermed faller den 41 øre kontra mandag og er på sitt laveste nivå siden 15. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer