Ikke sluk løgnene!

Norsk mat lyver. Mens norske myndigheter trekker på skuldrene.

MANGE EKSEMPLER: Dinside har gjennom bare de siste par årene avdekket en rekke produkter som ikke inneholder det de gir uttrykk for. Mattilsynet har i svært få tilfeller uttalt seg kritisk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MANGE EKSEMPLER: Dinside har gjennom bare de siste par årene avdekket en rekke produkter som ikke inneholder det de gir uttrykk for. Mattilsynet har i svært få tilfeller uttalt seg kritisk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som journalist står jeg ofte overfor en eksistensiell krise: Skal jeg være en avslappa fyr, eller en nevrotisk tante?

Det skjedde sist da jeg så en reklamefilm for safta ZERoh!. De skrøt av «null kalorier». Null kalorier? Selv Fun Light sier de inneholder én. Og forskjellen mellom én og null er så stor at den ikke kan regnes ut, engang. Med andre ord: Tanta i meg våkna.

Og på ZERoh! sine nettsider slo sannheten mot meg: Én kilokalori per 100 milliliter. Ikke null. Påstanden var altså falsk, og jeg stilte på redaksjonsmøte med fersk avsløring på blokka.

- Men det blir kanskje litt... «tantete»? spurte jeg forsiktig.

- Kanskje litt, var reaksjonen rundt bordet.

Mer matjuks: Lammeboller med svinekjøtt

Lov å lyve

I fjor sommer fortalte jeg om vaniljeis uten vanilje. I år fortalte jeg at yoghurtis inneholder like mye fløte som yoghurt. Så om pistasjis uten pistasj.

- Men, det er da ikke lov å lyve? spør jeg Mattilsynet, som har ansvaret for at norsk mat merkes riktig, hver bidige gang jeg skriver disse artiklene.

- Joda, svarer de.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer