Spar strøm

Ikke spar slik!

Noen «strømsparetips» bør du virkelig unngå.

Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse «strømspretipsene» bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Renteheving, dyrere mat, drivstoff og strøm. Det er trange tider i hele Europa, og folk sparer inn der de kan.

Å spare på strømmen, kan være fornuftig, men de høye prisene har ført til at noen tar i bruk noen for kreative metoder for å kutte i regninga.

Du kan bli syk

I Storbritannia skal flere ha valgt å skru av kjøleskapet for å spare strøm. Dette har ført til flere matforgiftninger, særlig hos barn og unge. Fødevarestyrelsen i Danmark advarer også mot å gjøre dette.

DinSide har snakket med Mattilsynet, som sier seg enig i denne advarselen.

- Det er viktig å oppbevare lettbedervelige matvarer kjølig for å unngå at bakterier vokser slik at man kan bli syk av maten, sier seniorrådgiver Randi Edvardsen i seksjon for mattrygghet.

Et annet tips som blir advart mot, er å skru ned temperaturen på varmtvannsberederen eller skru den helt av.

– Det anbefales ikke. Dette er på bakgrunn av at man ikke må risikere å bevege seg inn i faresonen for legionella. Legionella er en bakteriesykdom som kan føre til alvorlig lungebetennelse, advarer Frank Olsen, administrerende direktør i Rørkjøp, i en pressemelding.

Det anbefales derfor verken å slå av varmtvannsberederen eller skru ned temperaturen for å spare strøm.

Feilmelding

Om du trekker ut kontakten på ruteren din, er dette også noe du bør slutte å gjøre.

- Dersom vi mister kontakt med flere rutere samtidig innenfor et geografisk område vil det gå en alarm hos vårt operasjonssenter. Det vil da gjennomføres undersøkelser om det er strømutfall i vår node eller om det er lokalt strømutfall i området, sier Ellen Scheen, informasjonssjef i Telia, til DinSide.

En annen ulempe, om du skrur av ruteren hver kveld, er også at du kan gå glipp av ulike sikkerhets- og fastvareoppdateringer.

Brannfare

Strømmen er ofte billigere på natta. Dermed kan det være fristende å sette på en klesvask, eller kjøre tørketrommelen. Dette er noe du bør unngå, særlig om du går og legger deg.

- Vi har forståelse for at folk forsøker å spare strøm der de kan, men vi frykter for brannsikkerheten, spesielt ved bruk av tørketrommel hvis man lar denne gå mens alle sover i huset, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Brannvesenet advarer også mot dette, men skriver samtidig på Twitter at om du er nødt til å bruke vask og tørk om natta må du ha røykvarsler som du vet virker.

- Usikker? Trykk på testknappen! Gjentas månedlig, skriver brannvesenet.

Gode strømsparetips finner du i denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer