Ikke spis denne

Helsefarlig å bruke.

Ikke spis denne
Publisert
Sist oppdatert

Haugen-gruppen tilbakekaller soyasausen Go-Tan glutenfri Soyasaus. Det er funnet spor av stoffet 3-MCPD, som kan gi testikkelskade, skade arvematerialet og redusere formeringsevnen. Stoffet mistenkes også for å være kreftfremkallende.

Tilbakekallingen gjelder alle 250 ml flasker av sausen, uavhengig av batchnummer, eankode eller datomerking.

Du oppfordres til ikke å bruke denne sausen om den befinner seg hjemme hos deg. Du bør levere sausen tilbake der du kjøpte den, eller kaste den. Dette melder Mattilsynet.

Sausen er solgt i butikker som Meny, Ultra, Eur Spar, Spar, Ica, Coop, Obs og Mega.

Internkontroll

Stoffet ble oppdaget under en internkontroll hos produsenten. Stoffet kan være kreftfremkallende på sikt. Det er ikke klart hvordan stoffet er havnet i sausen, men Mattilsynet kategoriserer det som prosessfremkalt stoff - altså stoff som er dannet under produksjonen.

Mye sett i soyasaus

I 2000 nedla Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) forbud mot å importere og selge visse typer soyasaus, på grunn av at mange soyasauser inneholdt for høye nivåer av 3-MCPD. I en analyse av 31 soyasauser på det norske markedet i 2000, fant SNT at to tredeler inneholdt høyere verdier av 3-MCPD enn det som er helsemessig forsvarlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer