Spiser du kjøtt stekt ved høye temperaturer kan det øke risikoen for kreft i bukspyttkjertelen.
Det er konklusjonen i en studie gjennomført ved School of Public Health ved universitetet i Minnesota. Sterk varmebehandlig av kjøtt øker forekomsten av kreftfremkallende stoffer i maten, kommer det fram i en pressemelding.
Les også: Slik griller du kreftsikkert
70 prosent større risiko
Forskerne fulgte 62.581 personer gjennom ni år. De gransket 208 personer som hadde blitt rammet av kreft i bukspyttkjertelen nærmere, og fant ut at en fellesnevner var en forkjærlighet for godt stekt eller sterkt grillet kjøtt.
Les også: Slik blir usunt suntLes også: Derfor tyr vi til fastfood
Det viste seg at personer med et høyt inntak av godt stekt kjøtt hadde 70 prosent høyere risiko for å bli rammet av kreft i bukspyttkjertelen, sammenlignet med de som spiste minst slikt kjøtt.
Test deg selv på KK.no: Hvor sunt er kostholdet ditt?
Grill med måte
Forskerne vil ikke være for altfor bastante i sine konklusjoner, men de mener sannsynligheten for at sterk varme øker kreftrisikoen er stor.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger