- Ikke spis stygg fisk

Er du redd for forgiftninger fra fisk og sjømat? Når du spiser utenlands er hovedregelen enkel: Ikke spis den styggeste fisken.

Publisert
Sist oppdatert

Fisk er jo både sunt og godt. Men om du ikke har peiling, bør du holde deg til de artene som er kjent her hjemme..

Spesielt i tropiske strøk finnes det flere vanlige fiskearter som kan være giftige for mennesker.

Farlige algerCiguatera-forgiftning er det største problemet for fiskeelskere i utlandet. Denne giften kommer ikke fra selve fisken, men fra en alge som spres mellom fiskene i næringskjeden.

Vanlige tropiske fisk som snapper, baraccuda og grouper kan til forveksling likne velsmakende abbor, makrell eller torsk. Men disse fiskene kan inneholde store mengder av algene som ikke blir ødelagt av verken koking eller steking.

En ciguatera-forgiftning er sjelden dødelig, men kan gi symptomer som muskelsmerter, problemer med koordinasjon av armer og ben eller dårlig mage og oppkast.

Dødelig sushiForgiftninger fra selve fisken er heller ikke ukjent i mange land. Pufferfisk er et eksempel på fisk som inneholder en dødelig gift i noen deler av kroppen. I Japan serveres fisken på restauranter med spesialtrente kokker til de barskeste kundene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer