Du har sikkert lagt merke til det.
Folk som forsyner seg med en neve «smaksprøve» av smågodt og nøtter i løsvekt. Ja, du gjør det gjerne selv også?
Ikke er det særlig appetittlig - og ikke er det spesielt hygienisk heller.
Men kan bakterier og virus fra hendene spre smitte videre til deg om spiser snopet etterpå?
Les også: Så ekle er vi!
- En viss risiko
- Det er klart det er en viss smitterisiko hvis en person med uvaskede hender berører varer som ikke skal eller kan vaskes eller kokes før inntak, sier Atle Wold, sjef ved Mattilsynets seksjon for omsetning til forbruker, til DinSide Helse.
Matsmitte er et velkjent problem, men ifølge Wold finnes det verken statistikk eller holdepunkter som tilsier at smitte er blitt overført via godteri og nøtter i løsvekt.
- Mattilsynet erfarer ikke at risikoen er så stor at vi har vært nødt til å vurdere et forbud mot selvbetjent salg.
Les også: Blir du matforgiftet av godteriet?
Heller ikke Folkehelseinstituttet har noen oversikt over hvor stor smittefaren er.
- Men forskjellige bakterier og virus kan overleve i kortere eller lengre tid utenfor kroppen – også i smågodt, sier Tone Bruun, lege ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking.
- Det kan derfor tenkes at uvaskede hender i smågodt representerer en smittefare. Men den er nok ikke stor, understreker hun.
Les også: Kan du kreve rene handlekurver i butikkene?
Hvilken type smitte?
Risikoen vil avhenge av hva slags smitte det er snakk om.
- Generelt er bakterier mer motstandsdyktige enn virus. Influensavirus overlever for eksempel sjelden mer enn 1-2 timer i friluft, sier Wold til DinSide Helse.
Noe som også inkluderer den mye omtalte svineinfluensaen – eller influensa A(H1N1).
Mattilsynet erfarer ikke at risikoen er så stor at vi har vært nødt til å vurdere et forbud mot selvbetjent salg. Atle Wold, Mattilsynet
- Viruset smitter først og fremst direkte mellom personer, men man tror det kan overleve et par timer på overflater utenfor kroppen, sier Bruun.
- Og noroviruset, som gir omgangssyke, vet vi lett kan overføres via mat som håndteres av skitne hender, legger hun til.
Les også: Du er en bakteriebombe
Skikk og bruk ved selvbetjening
Mattilsynet har klare regler for omsetning av matvarer i løsvekt, som nøtter og smågodt, ifølge Wold.
- Butikkene må legge til rette for et hygienisk salg. Det vil si at det finnes klyper eller skjeer tilgjengelig og at varene oppbevares i lukkede kabinetter.
Og dette er noe de aller fleste butikker oppfyller, da Mattilsynet har inntrykk av at hygienen er gjennomgående bra.
Les også: Kan du bli smittet av penger?
Da er det verre med kundene. Det er alltid noen som stikker hånda oppi snopet for en gratisprøve eller to.
- Kanskje det er på tide å ta i bruk gamle oppslag, som butikkene måtte ha da selvbetjening ble innført for mange år siden. Da var det vanlig å kreve plakater som minnet folk om skikk og bruk ved denne type selvbetjening, forklarer Wold.
Han råder kunder som ser at virksomheter slurver med tilsynet og/eller ikke legger til rette for hygienisk salg om å klage direkte til butikken.
Les også: Er matbutikken helsefarlig?
Konklusjon
Det finnes en viss risiko for smitteoverføring dersom uvaskede hender kommer i kontakt med lørdagsgodtet.
Verken Mattilsynet eller Folkehelseinstituttet vurderer imidlertid sannsynligheten for dette som særlig stor.
- Men hvis du vil være helt sikker, kan du kjøpe varer som er pakket i pose, avslutter Bruun.
Les også: Matforgiftet av godteri?