Ikke stol på disse helsetipsene

Tror du alt du leser? Mye er feil i medias omtale av legemidler, sier ekspert.

- Et skremmende avisinnslag kan medføre at pasienter slutter å ta viktige legemidler uten å ha vært i kontakt med lege eller apotek først, mener eksperten. Foto: Colourbox.com
- Et skremmende avisinnslag kan medføre at pasienter slutter å ta viktige legemidler uten å ha vært i kontakt med lege eller apotek først, mener eksperten. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smertestillende medisin øker risiko for trafikkulykker. P-piller beskytter mot kreft. Ikke nok Tamiflu.

- Det er problematisk når avisene formidler informasjon om legemidler og helse på en måte som er egnet til å villede leseren. Dette kommer sterkest til uttrykk i feilaktige avisoverskrifter. Mange leser kun overskriftene eller kun deler av avisartiklene.

Det hevder doktorgradsstipendiat og forfatter Marianne Lilletvedt ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo, i et essay om medias omtale av legemidler, ifølge Norsk Farmaceutisk Tidsskrift.

Hun mener det er en uheldig utvikling at pasienter skaffer seg legemiddelinformasjon fra avisene.

Lenger ned i artikkelen kan du lese hva nettredaktør i Aftenposten.no sier.

- Et skremmende avisinnslag kan medføre at pasienter slutter å ta viktige legemidler uten å ha vært i kontakt med lege eller apotek først.

Husk: Nettmedisin er risikosportAdvarer mot mirakelkurer

Skremselspropaganda

Vær Varsom-plakaten er et sett selvpålagte etiske normer for trykt presse, radio, fjernsyn og nettpublikasjoner i Norge. Den vektlegger blant annet: «Saklighet og omtanke i innhold og presentasjon» og «ord og bilder er mektige våpen, misbruk dem ikke!.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer