Ikke stol på solfaktoren

Solkremer beskytter langt mindre mot solbrenthet og hudkreft enn du tror.

Mange smører bare på en fjerdedel av den anbefalte solkremmengden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Mange smører bare på en fjerdedel av den anbefalte solkremmengden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du av dem som alltid smører deg når du skal ut i sola og aldri bruker mindre enn faktor 15? I så fall tenker du kanskje at du er på den sikre siden. Men nå viser en ny undersøkelse at solkremer flest er langt mindre effektive enn de utgir seg for, skriver Daily Mail.

Faktisk gir mange bare en åttendedel av den beskyttelsen som det reklameres for på etiketten, ifølge en ny studie.

Les også: Folk får faktorsjokk

Når produsentene beregner solfaktor, går de nemlig ut fra at vi smører oss med fire ganger så mye krem som vi faktisk gjør, forklarer de danske forskerne bak studien. I praksis gir en solkrem som reklamerer med faktor 16, dermed bare en beskyttelse som tilsvarer faktor 2.

Faktor 16 er faktor 2
- Resultatene våre viser at folk som bruker solkrem, er mindre beskyttet enn de tror de er, sier hovedforfatter av studien professor Hans Christian Wulf ved Universitetet i København til Daily Mail.

- Faktoren på flaska er mer et nivå du kan oppnå hvis du gjorde det samme som de gjør i en testsituasjon, men folk gjør ikke det, forklarer han.

Mens den anbefalte dosen er to milligram solkrem per kvadratcentimeter, avslørte studien at testdeltagerne i gjennomsnitt smurte seg med 0,5 milligram. Dermed får solkremen langt ifra den effekten som loves på etiketten.

En solkrem med faktor 16 er i realiteten bare to, faktor åtte blir faktor 1,7 mens faktor fire blir 1,4 når vi smører oss med 0,5 mg per kvadratcentimeter, ifølge studien.

Les også: Slik unngår du smøretabbene

- Bruk fornuften

Forsker ved Statens Strålevern, Terje Christensen, er ikke overrasket over resultatene og sier deres solråd alltid tar hensyn til at vi bruker mindre solkrem det som anbefales.

- Hvis man skal bruke to milligram per kvadratcentimeter, betyr det at man må bruke en tredjedels flaske hver gang man smører seg. Det er nok veldig få som greier å overholde en så tykk innsmøring, sier han til DinSide Helse.

Les også: Høy solfaktor ingen garanti

Ifølge Christensen er det to ting vi ofte gjør feil når det gjelder smøring av solkrem: Det ene er at vi smører for tynt, og det andre at vi nesten alltid glemmer noen hudområder.

Han påpeker at vi ikke må glemme å bruke fornuften selv om vi faktisk er flinke til å smøre oss.

- Det er ikke slik at man kan være så veldig mye lengre ute i sola selv om man bruker solkrem. Dessuten blir de områdene vi glemmer å smøre, veldig raskt brent, sier han.

Flere solkremer på markedet har imidlertid begynt å bruke en merking som skal være lettere å forstå. I tillegg til faktor forklares det med ord hvor mye beskyttelse kremen gir. Mens faktor 1-5 ikke kan markedsføres som solbeskyttelse i det hele tatt, markedsføres faktor 6-15 som lav og 15-30 som middels.

Les også: Her er den billigste solkremen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer