Ikke stress med nedbetaling av studiegjeld

Og har du fastrente, bør du ikke cashe ut studielånet.

SLAPP AV: Studielånet er langt rimeligere enn andre lån, ettersom renten på studielånet nesten alltid vil være mer gunstig enn boliglånsrenten. Foto: COLOURBOX
SLAPP AV: Studielånet er langt rimeligere enn andre lån, ettersom renten på studielånet nesten alltid vil være mer gunstig enn boliglånsrenten. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2010 var det 547.617 nordmenn som betalte ned på studiegjeld, viser statistikk fra Statens Lånekasse.

Gjelder dette deg, og du har annen gjeld ved siden av studielånet, er det ikke studielånet du bør cashe ut om du får ekstra penger å rutte med.

Ikke minst gjelder dette om du har fastrente på studielånet.

Må erstatte renteinntekter

La oss si at du har to nedbetalingsår igjen på studielånet, og ønsker å cashe ut hele lånet med én, større innbetaling.

Årsaken til at dette ikke lønner seg om du har fastrente, og denne er høyere enn dagens fastrente, er at Lånekassen regner ut hvor mye de taper på at du innfrir hele lånet før tiden.

Dermed vil du måtte betale inn et ekstra beløp til Lånekassen, som går til å erstatte Lånekassens tapte renteinntekter.

Ettersom dagens fastrente er meget lav, vil dette gjelde for de aller fleste med fastrente på studielånet. Per i dag er fastrenten 2,673 prosentpoeng for tre år, 2,967 for fem år og 3,455 prosentpoeng for ti års binding.

Les også: Prioritér regningene i januar

Betal dyr gjeld først

En annen grunn til at du ikke bør stresse med nedbetaling av studiegjelden, er at dette lånet er langt rimeligere enn andre lån, ettersom renten på studielånet nesten alltid vil være mer gunstig enn boliglånsrenten.

Det mest lønnsomme er derfor å betale ned lånet med den høyeste renten først. Dette vil i hovedsak dreie seg om kredittkortgjeld, forbrukslån og billån, etterfulgt av boliglånet og til sist studielånet.

Har du penger til overs, er det også lurt å vite at nedbetaling av gjeld er en mer lønnsom spareform enn å sette pengene på en tradisjonell sparekonto.

Skal sparing være mer gunstig enn nedbetaling av gjeld, bør de som har muligheten velge BSU. Et annet alternativ er å velge en spareform som har en viss risiko, men hvor man samtidig kan forvente høyere avkastning.

Les også: Lei av studiegjeld? Da bør du flytte hit

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer