- Ikke stump røyken nyttårsaften

Du har bestemt deg: På nyttårsaften skal røyken stumpes for godt. – Vent heller til 10. januar, er ekspertrådet.

VIL SLUTTE: Røyketelefonen får ca 15 000 henvendelser årlig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VIL SLUTTE: Røyketelefonen får ca 15 000 henvendelser årlig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver nyttårsaften forsøker cirka 40.000 nordmenn å stumpe røyken. Men anslag viser at bare én prosent klarer det, ifølge professor emeritus i psykologi, Per Schioldborg, ved Universitet i Oslo. Schioldborgs klare råd er derfor:

- Ikke stump røyken på nyttårsaften. Vent heller til 10. januar, men begynn avvenningsopplegget 1. januar, sier han til DinSide Helse.

Test deg selv: Hva kan du egentlig om nikotin?

Schioldborg, som har jobbet med røykeslutt i snart 30 år, har utarbeidet en veileder til et slikt avvenningsopplegg. Metoden, som går over ti dager, har vist god effekt, og internasjonale analyser viser at slike metoder fører til at mellom 30 og 50 prosent er røykfrie etter et halvt år, ifølge professoren.

- Denne metoden virker for mange, og den viktigste grunnen til det er at røyking er lært atferd som følgelig kan avlæres, sier Schioldborg.

Les også: Røyken tar 11 år:

Slutt på egenhåndSchioldborgs veileder kan du følge alene, uten hjelp fra noen:

1.-3. januar (metoden kan selvsagt brukes også ellers i året. Da vil dette punktet hete dag 1-3)Skriv opp minst 15 gode grunner for å slutte. Røykeregistrering: Skriv opp når, hvor og hvorfor du tar hver sigarett. Skriv også opp røykebehovet for hver enkelt sigarett, der 1=lite, 2=middels og 3=stort behov.Nikotinreduksjon: Skift til sigarettmerker med lavere nikotininnhold (NB: Ikke skift til mildeste merke ennå). Røykeutsettelse: Vent 15 minutter etter alle måltider før du tar en sigarett. Røykemåte: Flytt sigaretten over til ”gal” hånd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer