Feriepenger

- Ikke svi av alle ferie­pengene i sommer

Det kan være lurt å bruke de ekstra kronene litt annerledes denne sommeren, ifølge ekspertene.

SNART PÅ KONTO: Feriepengene er rett rundt hjørnet, men du bør tenke deg om to ganger før du brenner av alle de ekstra kronene. Foto: Berit Njarga.
SNART PÅ KONTO: Feriepengene er rett rundt hjørnet, men du bør tenke deg om to ganger før du brenner av alle de ekstra kronene. Foto: Berit Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien er ikke mange ukene unna, men den blir annerledes for de fleste i år. Uforglemmelig blir den i det minste.

Men, noe er som normalt: Du får utbetalt feriepenger hvis du har vært i arbeid det siste året, da disse er opptjent i løpet av fjoråret.

Det vil si at selv om du er permittert eller har mistet jobben per i dag, har du krav på feriepenger.

Feriepenger i fare

Likevel er det ett forbehold du må ta høyde for, som Dinside omtalte forrige uke:

En undersøkelse gjennomført blant drøyt 4000 NHO-medlemmer viser at 11 prosent av de spurte bedriftene svarer at de ikke kan overholde feriepengeforpliktelsen overfor de ansatte. Ytterligere 13 prosent er usikre på om de kan betale feriepenger til sine ansatte i juni.

- Har arbeidsplassen din gått konkurs, eller har helt tomme kontoer, kan arbeidsgiveren din ha utfordringer med å utbetale feriepengene i år. Permitterte vil kunne lide for det, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank til Dinside.

- Du er stort sett dekket av lønnsgarantiordningen på både lønn og feriepenger, men det er en prosess som kan ta tid, og du får dermed ikke feriepengene før sommeren, fortsetter hun.

For de som dessverre er sagt opp nylig, skal de ha vanlig oppsigelsestid med full lønn i denne perioden, og utbetalingen av feriepengene skal skje den siste vanlige lønningsdag før arbeidsforholdet opphører. Dette inkluderer både feriepenger som er opptjent i fjor og feriepenger som er opptjent frem til sluttdatoen i år.

- Ikke svi av alt

For deg som får feriepengene utbetalt som normalt, derimot, kan det lønne seg å tenke litt annerledes rundt hvordan du bruker dem.

- Det er smart å bruke den ekstra høye lønnsutbetalingen til å rydde opp i eventuelle ubetalte regninger, kredittkortsaldo og styrke den økonomiske bufferen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til Dinside.

- Er du permittert eller oppsagt uten utsikter til snarlig å vende tilbake til jobb, ville jeg nok vært forsiktig med å svi av alle feriepengene i sommer, sier Gundersen videre.

Feriepengene kan brukes til å skape trygghet og forutsigbarhet for deg og dine ved å bygge en ekstra økonomisk støtpute, og ta høyde for at det kan ta noe tid før du er tilbake i full jobb med full inntekt igjen.

Forbrukerøkonomens forslag til ferieprioritering

  • Ta en velfortjent ferie, men ikke bruk mer på ferien enn du vet at du har råd til. Du kan, for eksempel, spare en del på å bruke familiehytta, lage mat selv i stedet for å spise ute og gjøre aktiviteter i nærområdet ditt.
  • Prioritér å betale gamle regninger, dyre forbrukslån og kreditt framfor en kostbar ferie.
  • Sett av til buffer mot uforutsette utgifter og eventuell restskatt.
  • Husk de vanlige regningene. De skal også betales, selv om det er sommer.
  • Lag en plan for ferieutgiftene, tilpasset din økonomi. Da får du mer ut av pengene og unngår feriebaksmellen.

Magne Gundersen i Sparebank 1

Pass på feriekreditten

Gundersen ber deg også om å være ekstra forsiktig med å dra kredittkortet for ofte i sommer og feriere på «lånte penger».

- Dette er veldig risikabelt for de som allerede har, eller vet at de får, en presset økonomi på grunn av coronakrisen, sier han.

Tvetenstrand i Danske Bank er enig, og råder de som sitter med penger til overs om å fylle opp bufferkontoen, eller sette av litt ekstra til bolig- eller pensjonssparing.

- Vær kritisk til hva pengene går til, slik at de ikke forsvinner til noe meningsløst, men at de blir brukt på noe som gir deg verdi, sier Tvetenstrand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer