Ikke sykt å være singel

- Det må ikke bli slik at man mer eller mindre skriver ut kjæreste på resept, mener Per Fugelli.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå flere enn noen gang som bor alene. Mens bare 14 prosent av husholdningene bestod av én person i 1960, gjelder det nå nærmere 40 prosent, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), som ble lagt fram i dag.

Ifølge SSBs rapport Aleneboendes levekår fra 2006 er det færre aleneboere som vurderer helsa si som god, og særlig etter at de har blitt 30 år. Tall viser også at fedme, røyking og psykiske plager er mer utbredt blant enslige enn i befolkningen for øvrig.

Les også: Singel, asosial og usunn?

Sosialmedisiner Per Fugelli mener mye avhenger av hvorvidt alenelivet er selvvalg eller påtvunget, men understreker at det uansett er snakk om små helsemessige forskjeller. Han advarer mot å gjøre enslighet til en diagnose.

- Å tenke at man må finne seg en kjæreste fordi det er bra for helsa, blir helt feil. Det må ikke bli slik at man mer eller mindre skriver ut kjæreste på resept, sier han.

Mer akseptert å bo alene

Singles levekår ble en politisk sak da flere politikere slo et slag for en egen Singelmelding i 2006. Men ifølge Fugelli bør vi verken forvente eller forlange at politikerne setter single og helse på dagsorden.

- Det er helt meningsløst å skulle lage for eksempel en helseplan for single. Forskjellene er ikke så store, og single skal ikke føle seg som en annerledes sort. Det viktigste for et menneskes helse er selvrespekt, verdighet og å være glad i det livet man har, mener han.

Les også: Flere kjærester lever som single

Også samfunnet må komme bort fra det å se på single som en merkverdighet som ikke stemmer med glansbildet av kjernefamilien, påpeker sosialmedisineren. De ferske tallene fra Statistisk Sentralbyrå tyder på at vi er på vei i riktig retning at det blir stadig mer akseptert å bo alene, mener han.

- Jeg har en god følelse av at vi har fått et mer romslig samfunn der hver enkelt kan leve som de er og som de vil, i stedet for å skulle leve opp til andres forventninger, sier Fugelli.

Les også: Derfor er du singel

Verst for eldre menn

Ved årsskiftet var det ifølge SSB 163.500 personer i Oslo som bodde alene. Det betyr at 55 prosent av alle privathusholdninger i Oslo nå består av bare én person. De største husholdningene i landet finner vi derimot i Sogn og Fjordane, Rogaland, Akershus og Møre og Romsdal.

Andelen som bor alene, er høyest blant de aller eldste. I aldersgruppen 67-79 år bor en av tre alene, mens blant de som er enda eldre bor nesten seks av ti alene. Menn i denne gruppen er kanskje dem vi bør være mest oppmerksomme på, ifølge Fugelli.

- Vi vet at det er en betydelig opphopning av sykdom, uførhet og tidlig død spesielt blant enslige menn, og særlig i senere faser av livet. Så det å være enslig mann når man begynner å bli gammel, er ingen spøk. Kvinner klarer seg imidlertid bedre, sier han.

Les også: Menn må gå til legen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer