Ikke ta med masse kontanter til Hellas

Sats på litt kontanter og kredittkort.

TA MED? Nei, du bør ikke ta med større mengder kontanter til Hellas. Foto: BERIT B. NJARGA
TA MED? Nei, du bør ikke ta med større mengder kontanter til Hellas. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økonomien i Hellas har som kjent har vært ustabil de siste årene, og for noen år tilbake var det fare for at minibankene skulle bli tømt for kontanter - men slik gikk det ikke.

Nå er det nok en gang uro rundt gresk økonomi, og frykt for at Hellas skal gå konkurs. Det betyr ikke at du bør ta med store mengder kontanter hvis du reiser til Hellas i ferien.

Ifølge Europeiskes Euro-Center på Kypros er situasjonen normal i Hellas. Det skal både være penger i minibanker og muligheter for å betale med kort.

Reise til utlandet? Prøv Dinsides valutakalkulator

Ta med litt kontanter

Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, anbefaler nordmenn å bruke mest mulig kort, og ta med begrenset mengder kontanter på tur.

- Det har i mange år vært økonomisk uro i Hellas tidligere, men dette har i liten grad påvirket turistene. Slik er det også nå, alt er normalt i Hellas, ifølge vårt kontor på Kypros, som har ansvar for Hellas, sier Vennesland i en pressemelding.

Hun sier videre at det både skal være penger i minbankene og at det er mulighet for å bruke kort som betalingsmiddel på restauranter og butikker i de store byene og på de fleste øyene.

Heller ikke forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB anbefaler å ta med seg store mengder kontanter.

- Men det kan være lurt å ha med seg litt ekstra euro bare for å være på den sikre siden, sier Sandmæl.

Du trenger heller ikke bekymre deg for å ikke få brukt euro, selv om Hellas skulle gå ut av euro-samarbeidet.

- Skulle det skje, vil du nok fortsatt kunne betale med euro i lang tid. Det er jo helt vanlig at feriedestinasjoner tar imot ulike valuta, og euro er gangbar valuta i mange land som ikke har dette som offisielt betalingsmiddel, sier Sandmæl.

LES OGSÅ: Fått feriepengene? Slik bruker du dem smartest

Husk kredittkortet

Også Sandmæl sier at bruk av kort vil fungere som normalt i Hellas i sommer. Hun tror heller ikke krisen bør ha noe å si for forhåndsbetalte betalte hotell og reiser.

- Dette er avtaler som er inngått og som er bindende for begge parter, sier Sandmæl, og legger til at reglene er litt annerledes når det kommer til konkurs, og at det derfor kan være lurt å bruke kredittkort når man bestiller hotell og reiser på nett.

Også Vennesland anbefaler å ha med kredittkort til Hellas.

- Vår anbefaling er altså også i år å satse på kredittkort, og ha begrensede pengebeløp med seg i kontanter, sier hun.

Vær oppmerksom på at reiseforsikringer har beløpsgrenser ved tyveri av kontanter.

- Tar du for mye penger med deg på Hellas-turen og blir robbet, må du altså dekke tapet på egen hånd, sier Vennesland.

Skulle du få frastjålet mer kontanter enn det helårsforsikringen dekker, og har kjøpt reisen med kredittkort som har reiseforsikring, kan den dekke det resterende tapet.

LES OGSÅ: Det kan lønne seg med to reiseforsikringer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer