Bli kvitt gjeld

- Ikke ta opp lån til rent forbruk

Start det nye året med å legge en plan for hvordan du skal betale ned gjelden din.

UNNGÅ GJELDSFELLEN: Elisabeth Realfsen i Finansportalen råder deg til å ikke ta opp mer lån enn du kan betale i 2018. Foto: Ole Walter Jacobsen.
UNNGÅ GJELDSFELLEN: Elisabeth Realfsen i Finansportalen råder deg til å ikke ta opp mer lån enn du kan betale i 2018. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer
Publisert

De vanligste henvendelsene Finansportalen har mottatt i 2017 er spørsmål fra folk som har pådratt seg altfor mye gjeld. Dette synes daglig leder Elisabeth Realfsen er trist.

- De som tar kontakt med oss sitter i gjeldsfellen med både boliglån, forbrukslån og flere kredittkort, sier hun.

Realfsen mener det viktigste du kan gjøre i 2018, er å unngå at privatøkonomien din blir svekket av kredittkortrenter og forbrukslån.

Du bør bare låne penger for å investere i noe som vil gi minst like høy avkastning som rentene på lånet ditt, råder hun. Lån til rent forbruk bør du simpelthen ikke ta opp.

- Ikke lån over boligverdi

Grunnen til at rentene på kredittkort og forbrukslån er så høye, er at leverandørene tar høyde for at en del av kundene ikke vil klare å betale tilbake det de skylder, ifølge Finansportalen.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

Derfor må du alltid huske på at du låner penger hver gang du drar kredittkortet.

- Jeg vil si det så sterkt at du aldri bør ta opp mer lån enn det du kan ta opp med pant i boligen, sier Realfsen.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, anbefaler deg å alltid betale kredittkortregningen før rentene begynner å løpe.

Bli kvitt kredittgjeld først

Tar du med deg kredittkortgjeld og forbrukslån inn i 2018, bør dette stå øverst på prioriteringslisten for hva du skal nedbetale først, ifølge Sandmæl.

- Hvis du ikke kan betale tilbake alt på én gang, er det lurt å legge en plan for hvordan du skal dele opp gjelden din, sier forbrukerøkonomen.

Du kommer i gang ved å gå gjennom forbruket ditt, for å finne ut hvor du kan kutte i budsjettet for å få pengene du trenger.

Realfsen i Finansportalen råder deg til å vurdere hvilke eiendeler du kan selge, for å få bukt med kredittgjelden din.

- Verdien til boligen din bør også bli vurdert, slik at du kan søke banken om et lån så stort at du kan bake kredittkortgjelden inn i boliglånet, sier Realfsen.

Det er lurt å bruke 2018 og de følgende årene til å komme deg ut av gjeldsfellen, og deretter sørge for å aldri havne i den igjen.

Gunstig rente for å betale ned boliglån

Når du er kvitt gjeld knyttet til kredittkort og forbrukslån, kan du ta en nærmere titt på de andre lånene dine.

- Nå som renten er så lav, kan du benytte anledningen til å betale ned litt ekstra på boliglånet, sier Sandmæl i DNB.

Særlig de som er unge med høyt boliglån bør bruke de ekstra rentekronene til å betale litt mer, ifølge forbrukerøkonomen. Dette gjør deg nemlig bedre rustet for å tåle en eventuell renteøkning eller at du blir sykemeldt.

Det er også lurt å se hva du kan gjøre for å redusere studielånet din i det nye året.

- Jo mer du har i studiegjeld, jo mer må du kompensere med enten høy inntekt eller oppsparte midler for å kunne få boliglån, minner Sandmæl om.

Hun understreker likevel at det er viktigere å spare til bolig enn å betale ned studielånet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer