Ikke tid til trening i desember?

Dårlig unnskyldning!

Selv om det er mye annet som må fikses og ordnes i desember, har du helt sikkert tid til å være litt fysisk aktiv. Foto: Colourbox.com
Selv om det er mye annet som må fikses og ordnes i desember, har du helt sikkert tid til å være litt fysisk aktiv. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert fått med deg ekspertenes anbefalinger om å være fysisk aktiv i moderat intensitet i minst 30 minutter hver dag.

Men hvor mange ganger overkjøres ikke dette rådet av unnskyldninger som ”jeg orker ikke”, ”jeg har ikke tid”, ”døgnet er for kort”, ”tiden strekker ikke til”.

Disse unnskyldningene holder rett og slett ikke! Se på det slik: Et døgn består av 1440 minutter. En hver bør klare å bevilge 30 av disse minuttene til trening!

I denne artikkelen får du noen tips.

Sats på smugmosjon

Trim i julen

Har du for liten tid til å trene denne måneden? (Avsluttet)
Nei, jeg liker å trene, selv om det kanskje blir litt mindre nå.(35%) 112
Ikke noe problem! Jeg er og blir treningsnarkoman.(24%) 78
Jeg trener ikke.(22%) 71
Ja, jeg har alt for mye annet å gjøre.(19%) 63
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hverdagsaktivitet

Henriette Øien, avdelingsleder ved avdeling Fysisk Aktivitet ved Helsedirektoratet, anbefaler å legge inn litt daglig mosjon her og der.

- Legg inn en del hverdagsaktivitet. Prøv å ha et litt mer bevisst forhold til hvordan du reiser til og fra jobb, skole eller andre aktiviteter. Av og til kan du droppe bilen og gå. Hvis du ikke kan gå til jobben, gå på bussen på en annen stasjon eller hopp av litt tidligere, så får du deg en tur. Og ta trappen i stedet for heisen, sier hun til DinSide Helse.

Ifølge Øien er det lurt å få litt frisk luft i disse dager, og anbefaler å gå i en halvtime på kvelden. Dette er spesielt viktig for de som ikke får rørt på seg i løpet av dagen.

- Gå gjerne en tur sammen med noen gode venner, og kombiner pratingen med å være aktiv, sier Øien.

Her fyker kaloriene unna

Lag en plan

Kirsti Bjerkan, helse- og treningspedagog og klinisk ernæringsfysiolog ved Aker universitetssykehus, anbefaler at man tenker gjennom hva som skal gjøres før jul, og at man lager en plan for når dette skal gjøres.

- Her er det tid å spare, og spart tid kan brukes til litt aktivitet. Sett av to til tre dager til julehandel, og så kan du bruke de andre dagene på å forberede jul hjemme, gå en tur eller gå på trening. Hvis det er vanskelig å legge inn litt aktivitet er det gjerne andre ting vi prioriterer høyere, sier hun.

De som har liten tid til aktivitet, bør bli mer bevisste på hverdagsaktiviteten, råder hun, og gir samme råd som Øien; ta trappen, gå til jobb og gå av bussen/T-banen noen stasjoner tidligere.

- Alle monner drar med tanke på fysisk aktivitet, sier Bjerkan.

Åtte enkle treningstips

Hun minner likevel om at det er ingen krise om man tar en treningspause i desember.

- Men de fleste av oss vil føle oss bedre hvis vi får beveget oss litt. Dessuten blir vi gladere, mer fornøyde, får overskudd til å takle køene i butikkene, i trafikken osv. Ofte blir vi også mer effektive og kanskje vil vi oppleve "julestyret" mer positivt, sier hun, og legger til at hvis man ikke rekker de vanlige treningsøktene kan man gå en tur i skog eller park.

Og et siste tips fra Bjerkan til de som ikke vet hva de skal gi vennene sine til jul:

- Gi et "gavekort" på x-antall turer, eller andre aktiviteter, som svømming, squash, jogging osv. Dette tar nesten ingen tid å pakke inn og gaven kommer både mottaker og giver til glede.

Kombiner med styrke

Henriette Øien ser gjerne at hverdagsaktivitet kombineres med litt styrketrening, som man på enkelt vis kan få til hjemme.

- Det finnes flere programmer man kan kjøres på TV-en og datamaskinen. Her kan man gjøre mange enkle styrkeøvelser som ikke krever spesielt utstyr. Man kan for eksempel bruke halvlitersflasker fylt med vann eller bøtter, sier Øien.

Sjekk våre videoer av styrkeøvelser her!

Kan utgjøre en forskjell

Øien sier at hvis man er bevisst på å få inn litt hverdagsaktivitet hver dag, kan det utgjøre en forskjell, både på vekten og helsa, i tillegg til at det gir mer overskudd.

- Er det viktig å være litt ekstra aktiv denne måneden?

- Har man ambisjoner om å ikke gå opp i vekt, må man nok legge inn litt ekstra fysisk aktivitet denne måneden, eller ta seg skikkelig i nakken i januar. Det beste er å forebygge. Ta helgen til hjelp. De aller fleste har tid til å ta seg en tur i løpet av helgen, og da kan man gjerne gå litt mer enn i en halvtime, forteller Øien.

De steder det er snø, kan man dra på aketetur, skitur eller gå på skøyter. Det er en koselig og hyggelig aktivitet for hele familien, tipser Øien.

Brenn kalorier i snøen

Flere tips til hverdagsaktivitet:

  • Gå en liten tur i lunsjen. Eller gå en tur mens du tar en telefonsamtale, er i en telefonkonferanse eller trenger en tenkepause.
  • Aktivitet i hjemmet. Rydd, lek med barna, dans på stuegulvet og gjør husarbeid. Alt er bedre enn å ligge på sofaen!
  • Beveg deg så mye du kan på jobben. Gå bort til kollegaen istedenfor å sende en mail. Eller print ut dokumentet på en annen skriver enn den som står rett bak deg.
  • Gå eller sykle når du skal på besøk eller kino.
  • Julehandelen. - I desember er det ofte en del handel. Bruk beina og bær posene! Og når vi kommer til romjulen og har mange ekstra fridager, bør man være aktiv sammen med familie og venner. Det samme gjelder helgene i desember. Ta fram skiene, broddene eller noen gode sko, og kom deg ut, sier Rune Solheim, personlig trener og daglig leder ved treningssenteret Mykjemeir i Asker.
Ved å være fysisk aktiv vil du få store helsegevinster i form av redusert sykdomsrisiko (mindre risiko for å utvikle overvekt og fedme, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, muskel- og skjelettlidelser og enkelte kreftformer), bedret livskvalitet og økt funksjonsdyktighet.

Aktiviteter og energiforbruk (Eksempler på aktiviteter med lav intensitet som gir ekstra energiforbruk i forhold til liggende hvile)
AktivitetEkstra energiforbruk i prosent
Hvile liggende0
Sitte i ro4
Stå i ro13
Sitte men tillate små bevegelser armer og ben54
Stå men tillate små bevegelser av armer og ben94
Gå 1,6 km/h154
Gå 3,2 km/h202
Helsedirektoratet


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer