Ikke tilfeldig hvem som er dårlige betalere

- De vil alltid vil leve over evne, sier analytiker til DinSide.

SKYLDER REKORDBELØP: Regninger på tilsammen mer enn 30 milliarder kroner er ikke betalt av norske, såkalte "dårlige betalere". Foto: Colourbox.com
SKYLDER REKORDBELØP: Regninger på tilsammen mer enn 30 milliarder kroner er ikke betalt av norske, såkalte "dårlige betalere". Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 218.000 nordmenn blir karakterisert som dårlige betalere, fordi de ikke har betalt regningene sine i tide. Det viser ferske tall fra analyseselskapet Experian.

Nordmenn med betalingsanmerkninger skylder tilsammen over 30,2 milliarder kroner, noe som er et rekordhøyt beløp i denne sammenheng.

Experian venter ikke at beløpet blir noe lavere i løpet av året. Snarere tvert imot. Selskapet estimerer at ved utgangen av 2011 vil beløpet stige til over 37 milliarder kroner. Det er også ventet at antallet personer med anmerkninger vil øke til over 251.000 nordmenn.

NYTTIG: Tips til hvordan du sletter anmerkningen(e)

Negative tall tross gode tider

Den negative trenden kommer i en periode der rentene er lave, og mange nordmenn ser ut til å ha en relativt god økonomisk utvikling.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea er overrasket over at utviklingen har gått i en så negativ retning.

- Det er besynderlig. Folk har aldri hatt det bedre enn nå; renten er lavere enn den har vært på lenge, og folk har hatt mulighet til å bygge seg opp en stor økonomisk buffer, sier Warloe til DinSide.

Hun er bekymret over hvordan tallene vil se ut om kort tid.

- Nå er rammebetingelsene gode, hva skjer når rentene går opp, noe vi vet at de kommer til å gjøre?

LES OGSÅ: Dette kjennetegner en dårlig betaler

Bruker penger uansett

Øistein Heier, kommunikasjonsjef i Experian, tror det er de gode tidene som har fått folk til å bli fristet til å bruke mer penger enn vanlig, og dermed få flere betalingsanmerkninger.

- At renten er lav, bidrar til flere betalingsanmerkninger. Det er mer forlokkende å handle på kreditt, sier Heier til DinSide.

Han presiserer likevel at det ikke er tilfeldig hvem som havner i betalingsknipe.

- Selvfølgelig spiller makroøkonomi en rolle i dette, men det er jo sånn at enkelte miljøer og kulturer bruker mer enn andre. Det handler om hvilken livsstil du har, det er jo deg selv som bestemmer hvor mye du vil bruke, sier Heier.

Analytiker Knut Jacobsen, som også jobber i Experian, levner lite håp til dem som stadig vekk bruker mer penger enn de har.

- Saken er at det er en subpopulasjon i befolkningen som alltid vil leve over evne, uansett hvor lave eller høye rentene er, sier Jakobsen.

Ikke julen som har skylden

Det sies at folk er blakke i januar, men statistikk fra inkassobyråene viser at de første månedene av året ikke preges av mangel på regningbetaling.

- Det er ingen markant vekst i betalingsanmerkninger etter juletider. Er man en dårlig betaler, er man det uavhengig av årstid, sier Jakobsen.

GRATIS: Sliter du med å betale regningene dine? Da bør du ringe dette telefonnummeret

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer