- Ikke tips!

Må vi tipse i Norge? Nei, sier Tore Skjelstadaune, leder for Oslo Servitørforening.

Bedre uten tips:  Kelnernes egen fagforeningsleder ber deg ikke å gi dem tips. Foto: colourbox.com
Bedre uten tips: Kelnernes egen fagforeningsleder ber deg ikke å gi dem tips. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I noen land må man huske å betale 10-15% tips på barer og restauranter, ellers får ikke de ansatte noen inntekter overhodet. På cruisebåter blir man sogar avkrevd en fast sats med tips til lugarpikene. Dette blir samlet inn, og hvem vet hvor pengene havner.

I Norge derimot, er service inkludert i prisen. Kelnere får fast lønn, og det får de greie seg med. Vi slenger kanskje til dem noen ører om vi er ekstra fornøyd med servicen. Eller?

Kan tredoble lønna

Ifølge Tore Skjelstadaune, som leder Oslo servitørforbund, kan tips utgjøre en tusenlapp om dagen.

- Jeg har snakket med folk som har så lav fast timelønn som 65 kroner, men som likevel er fornøyd fordi de får 120-150 kroner timen i tips.

- Det er ingen som oppgir tips til beskatning, sier Skjelstadaune. Kelnere får derfor sjablonskatt, men denne øker bare skattbar inntekt med 1-3%. De fleste har langt mer tips enn dette, slik at store deler av inntekten i praksis er skattefri.

Fikk 1,5 millioner i driks!

Bedriften bestemmer over tipsen

I en mye omtalt høyesterettsdom ifjor fikk arbeidsgiveren Continental i Oslo medhold i at den kunne bestemme fordelingen av tips mellom de ansatte. Så selv om du gir kelneren en femtilapp, vil han være tvunget til å dele denne med kjøkkenpersonalet og de andre kelnerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer