- Ikke utlever fødselsnummer ukritisk

Datatilsynet liker dårlig at mange nettbutikker krever kundenes fødselsnummer.

ENKEL SVINDEL: Når noen først har fått tak i fødselsnummeret ditt, er det forbløffende lett å misbruke det. Det fikk DinSides journalist, Kristina Picard, erfare. Frekke svindlere fikk tak i fødselsnummeret hennes, og svindlet henne på minutter. Foto: Per Ervland
ENKEL SVINDEL: Når noen først har fått tak i fødselsnummeret ditt, er det forbløffende lett å misbruke det. Det fikk DinSides journalist, Kristina Picard, erfare. Frekke svindlere fikk tak i fødselsnummeret hennes, og svindlet henne på minutter. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettbutikker som CDON.com og NetonNet nøyer seg ikke med at du registrerer navn og adresse, samt kredittkortdetaljer når du skal handle. På disse nettstedene må du også oppgi ditt fulle fødselsnummer for å få lov til å registrere deg som kunde. Denne praksisen faller ikke i god jord hos Datatilsynet.

- Ved betaling av kredittkort ved netthandel skal ikke kunder avkreves fødselsnummer, er den klare beskjeden fra Datatilsynet.

LES OGSÅ: - Navnet mitt misbrukes på Finn

Greit ved kredittsjekk

Ingen regler uten unntak. Datatilsynet sier det er greit av nettbutikken å avkreve fødselsnummer, men bare dersom formålet er å gjennomføre en nødvendig kredittsjekk.

‐ Hvis det er snakk om betaling via avbetaling og virksomheten må gjennomføre enkredittsjekk av kunden, kan fødselsnummer avkreves. Men da skal kundens fødselsnummer slettes umiddelbart etter at kredittsjekken er gjennomført, sier overingeniør Stein Erik Vetland i Datatilsynet.

Denne butikken krevde mer enn bare fødselsnummer...

Enkelt å svindle

Grunnen til at Datatilsynet kommer med en så sterk advarsel mot å oppgi fødselsnummer, er at det er svært enkelt å misbruke de 11 sifrene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer