Ikke utsett NRK-lisensen

Å vente med NRK-lisensen er dyrt, og du risikerer å bli trukket i lønn om du ikke betaler.

Å vente med betaling av NRK-lisensen kan i verste fall føre til at du blir trukket i lønn for å dekke kravet. Foto: BERIT B. NJARGA
Å vente med betaling av NRK-lisensen kan i verste fall føre til at du blir trukket i lønn for å dekke kravet. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fristen for betaling av NRK-lisens for første halvår av 2014 nærmer seg. Men visste du at de kan trekke deg i lønn om du sliter med å betale TV-lisensen?

>> Det er nå du bør få kontroll på økonomien

Trekk i lønn om du venter

NRK-lisensen er et velkjent irritasjonsmoment for mange nordmenn, og også en av regningene mange sliter med å få betalt, viser tall fra Statens innkrevingssentral.

NRK-lisensen topper nemlig statistikken over antall ubetalte krav som måtte kreves inn i løpet av 2012: Hele 189.706 kringkastingsavgifter ble faktisk krevd inn av Statens innkrevingssentral, og det utgjør cirka 10 prosent av det totale antallet TV-lisenser det året.

Som kjent betaler man NRK-lisensen i to deler, med forfall 31. januar og 31. juli. Sliter du med å betale regningen, overføres kravet til Statens innkrevingssentral etter rundt tre måneder. De gir deg ingen betalingsutsettelse, og du kan heller ikke få delt opp lisensbetalingen i avdrag.

Betaler du ikke hele kravet i tide til Statens innkrevingssentral, kan de trekke deg i lønn eller trygd.

"Hvis du ikke betaler kravet i sin helhet, tar vi utlegg i lønn, trygd eller andre formuesgoder" skriver innkrevingssentralen på sine nettsider. Det er blant annet Kringkastingsloven og lov om Statens innkrevingssentral som gir staten rett til å trekke deg i lønn eller trygd om du ikke betaler. Her kan du lese mer om hvordan dette foregår.

Svindyrt å vente

Betaler du NRK-lisensen i tide?

(Avsluttet)
Ja, betaler alltid innen fristen(67%) 930
Er alltid på etterskudd dessverre...(19%) 267
Som oftest, men det hender jeg glemmer det(14%) 192
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I høst bestemte regjeringen at kringkastingsavgiften for 2014 skal være på 2.729 kroner.

Betaler du første del av NRK-lisensen etter forfall 31. januar, blir det lagt til en tilleggsavgift på 15 prosent, som i år utgjør 188 kroner.

Når lisenskravet overføres til Statens innkrevingssentral blir det lagt til et ekstra gebyr, som i 2013 lå på 860 kroner.

Altså blir det fort dyrt om du velger å utsette betaling av NRK-lisensen. Her kan du også lese grunnen til at purringer fra staten er høyere enn om du utsetter andre regninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer