- Ikke vær redd for p-piller

Norsk gynekologiprofessor mener kvinner ikke bør bekymre seg for å bruke p-piller etter at det i dag ble kjent at to dødsfall trolig henger sammen med p-pillebruk.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De to kvinnene som døde i vår var ellers friske forut for at de fikk blodpropp i lungene, såkalt lungeemboli, skriver VGnett.

- Det er sannsynlig at disse to kvinnene døde som følge av at de brukte p-piller, selv om det eventuelt forelå andre risikofaktorer, sa Kirsten Myhr, leder i Regionalt legemiddelinformasjonssenter, Øst (RELIS), som registrerer alle bivirkninger i helseregionene til VGnett tidligere i dag.

- Liten økt risiko

Erik Qvigstad, professor i gynekologi og seksjonsoverlege ved gynekologisk avdeling på Ullevål universitetssykehus, sier at risikoen for å få blodpropp i sammenheng med p-pillebruk er liten.

- Vi vet at antall tilfeller av blodpropp øker noe når man bruker p-piller. Man regner med at cirka én av 10.000 kvinner får blodpropp per år. Denne risikoen øker til to-fire per 10.000 per år hvis man går på p-piller med østrogen, sier Qvigstad til Mozon.no.

Qvigstad forklarer at de fleste blodpropper, uansett årsak, vil sette seg i bena, og sjeldnere i lungene. Det er særlig hvis den setter seg i lungene at det er farlig fordi lungene da mister funksjonen sin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer