Ikke varm spinaten på ny

Spinat og andre bladrike grønnsaker bør ikke varmes opp flere ganger. Sjekk hvorfor.

Nordiske land har større problemer med nitrat i grønnsaker enn land lenger sør i Europa, og det har vært vanskeligere å overholde grenseverdiene.  Foto: Colourbox.com
Nordiske land har større problemer med nitrat i grønnsaker enn land lenger sør i Europa, og det har vært vanskeligere å overholde grenseverdiene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at du ikke bør varme opp spinat flere ganger? Her er årsaken:

Planter tar opp nitrogen som nitrat, og er nødvendig for at de skal vokse. Dette stoffet er i seg selv ikke farlig for mennesker, men i de fleste planter omdannes nitrat til nitritt, som omdannes videre til såkalte nitrosaminer i kroppen vår. Nitrosaminer er kjent for å være kreftfremkallende.

Så tilbake til spinaten: Oppvarming øker omdanningen av nitrat til nitritt. I bladrike grønnsaker som spinat finnes en høy konsentrasjon av nitrat. Derfor anbefales det ikke å varme opp bladrike grønnsaker to ganger, ifølge Matportalen.no.

Les også: Her er den sunneste salaten

Ekspertene mener likevel at de helsemessige fordelene ved å spise mye variert av frukt og grønt veier opp mot ulempene ved å få i seg nitrat som finnes i disse matvarene.

Greit med 400 gram hver dag

Det har lenge vært usikkerhet knyttet til dette med hvilke negative helseeffekter nitrat kan gi. Hovedkilden til nitrat er grønnsaker, spesielt bladgrønnsaker som spinat, salat og ruccola, og i tillegg får vi i oss små mengder via drikkevann, samt hermetisert mat, kjøttvarer, fisk og ost på grunn av tilsetningsstoffene natriumnitritt (E 250) og natriumnitrat (E 251).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer