Pris på ved september 2019

- Ikke vent med å kjøpe

Du kan risikere at det er utsolgt når kulda for alvor setter inn, ifølge vedekspert.

VÆR BEREDT: Det er lurt å kjøpe ved så tidlig som mulig. Ikke bare lønner dette seg for forbrukeren, men også vedprodusenten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VÆR BEREDT: Det er lurt å kjøpe ved så tidlig som mulig. Ikke bare lønner dette seg for forbrukeren, men også vedprodusenten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skriver september, første høstmåned, og framover vil sannsynligvis temperaturen synke.

Da er det deilig å fyre i peisen om mulig, noe som forutsetter at du fyller opp vedlageret. Og skal vi tro eksperten, er det lurt å kjøpe inn ved allerede .

- Du bør ikke vente med å kjøpe ved til kulda setter inn. Jo tidligere du bestiller ved, desto bedre både for deg som forbruker og for vedselgeren, sier fagsjef Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved til Dinside.no.

Nederst i saken kan du se vedprisen hos sju forhandlere.

Vil øke prisene i år

Når du bestiller ved i god tid, er du garantert å få den veden du trenger i hus før kulda setter inn. Vintre med meget stor etterspørsel vil mange vedprodusenter selge ut all veden sin, og da må kundene bruke mye mer tid på å skaffe seg ved, fortsetter Larsen.

Det er også langt mer strevsomt og tidkrevende for vedprodusentene å kjøre ut ved i mørketida på glatte veier. Noen setter dermed opp transportprisene da.

- Vi har også sett eksempler på at prisene på selve veden kan øke, så derfor er det aldri lønnsomt å vente med å bestille ved til kulda kommer, sier Larsen.

Og, dersom du ikke bruker opp all veden i løpet av vinteren, kan den jo bare ligge til neste år, eller året etter, eller året etter der. Ved blir ikke dårligere av å lagres, såfremt den lagres tørt, påpeker fagsjefen.

Allerede nå viser Norsk Veds medlemsundersøkelse at 63 prosent av vedprodusentene sier at de skal øke prisene denne høsten og vinteren, mens resten vil holde prisene uendret.

Den beste prisberegningen

Dersom du ønsker å kjøpe ved billigst mulig, er det som regel best å handle direkte fra vedprodusenten, ikke fra en butikk, via nettbestilling eller lignende. Det finnes en god oversikt over vedprodusenter i de enkelte fylkene, hvor du kan gå inn og sjekke ditt nærområde.

Energiprising av ved er det mest rettferdige både for forbruker og produsent, mener Larsen i Norsk Ved.

Én kilo ved med fuktighet på 20 prosent inneholder 4,3 kilowattimer (kwh), uansett treslag. Fyrer du i en rentbrennede ovn, får du ut om lag 75 prosent i form av varme, altså 3,2 kwh. Fyres denne veden i en gammel, ikke-reintbrennede ovn, får du ut kun 60 prosent av energien, forklarer han.

Bøk, ask og eik er, derimot, tresorter med høyere brennverdi enn bjørk, men dette er treslag som vi ikke har så mye av i Norge, og dette forklarer også hvorfor disse tresortene ikke er så mye brukt i norske vedovner.

En sekk på 40 liter med 15 kilo bjørkeved og fuktighet på 20 prosent, vil ha et brutto energiinnhold på 65 kwh. Fyrer du med en slik sett i en rentbrennende ovn, får du ut 49 kwh i varme.

Dette tilsvarer samme varmemengde som fra en elektrisk ovn på tusen watt som står på i 49 timer, ifølge Larsen.

Dette koster veden

Dinside har likevel sjekket prisene hos et utvalg byggvarehus og andre forhandlere som selger bjørkeved, for å vise deg hva prisene ligger på 5. september 2019:


BUTIKK 40 LITER (ca. 15 KILO) PRIS PER KILO FUKTIGHET PRIS PER KILOWATTIME VARME I RENTBRENNENDE OVN
Bauhaus59,90 kroner3,99 kroner20 %1,22 kroner
Byggmakker69 kroner4,6 kroner18 %1,38 kroner
Byggmax59,80 kroner3,98 kroner20 %1,22 kroner
Coop Obs Bygg59,80 kroner3,98 kroner< 20 %1,22 kroner
Kortreistved.no (postnr. Oslo vest)79 kroner (uten frakt*)5,26 kroner< 20 %1,61 kroner
Montér59,90 kroner3,99 kroner20 %1,22 kroner
Plantasjen69,90 kroner4,66 kroner15 %1,37 kroner

* Kjøper du ved fra Kortreistved.no er det ikke et alternativ å hente veden selv, slik som hos de andre forhandlerne i tabellen, hvilket betyr at fraktkostnadene på 266 kroner er obligatoriske.


Det er altså Byggmax og Coop Obs Bygg som har billigst bjørkeved av forhandlerne Dinside har sjekket, mens Kortreistved.no er dyrest.

Husk at du kan kjøpe billigere ved enn de billigste alternativene i tabellen over hvis du handler direkte fra produsenten, og da får du også lavere pris per kilowattime.

Kostbar frakt

Trond Fjørtoft, gründeren bak Kortreistved.no, mener at fraktkostnadene deres på 266 kroner, og 348 kroner for storsekker, ikke er urimelige, siden ved er veldig tungt og krever godt transportutstyr.

- Dersom du skulle kjørt og hentet veden selv, ville du måtte bruke tid og krefter, muligens bompassering og drivstoff på dette, sier Fjørtoft til Dinside.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer